Lukašenko: „Belorusija neće birati između Rusije i Zapada“

Obraćanje

Aleksandar Lukašenko, prvi čovek Belorusije, izjavio je da „Belorusija neće birati između Rusije i Zapada, između Istoka i Zapada“.

„Mi nećemo ni sedeti na takvim sastancima na kojima bi se pred nas stavio izbor – Rusija ili Zapad!“ – kaže Lukašenko.

„Mi nikada ni sa kim nismo razgovarali o takvom pitanju. Kod nas ne postoji niti će postojati takva pozicija, takav izbor.“ – dodao je on.

Ruski mediji navode da ovu izjavu treba posmatrati iz ugla nedavne izjave ministra spoljnih poslova Belorusije, Vladimira Makeja, koji je rekao da „Minsk ne želi niti namerava da se svađa sa Moskvom“.

„Belorusija želi da uspostavi normalan odnos sa EU, ali ne na štetu naših partnerskih i savezničkih odnosa sa Rusijom.“ – rekao je Makej.

Sve više je medijskih spekulacija da su Lukašenko i Putin u zategnutim odnosima, međutim, ceo njihov odnos je praćen otvorenim dijalogom u kojem često Lukašenko nastupa veoma direktno govoreći o problemima između Minska i Moskve.

Podsećamo, pred samo potpisivanje ugovora o osnivanju Evroazijskog ekonomskog saveza, Lukašenko je javno medijima rekao da neće potpisati taj sporazum ukoliko interesi Belorusije ne budu u potpunosti ispoštovani.

Mediji su tada proglasili „krah odnosa Lukašenka i Putina“, da bi svega mesec dana posle toga o njihovom odnosu pisali kao „neuobičajeno fantastičnim odnosom dva državnika“, često objavljujući fotografije uz tumačenje da se „Putin i Lukašenko konstantno smeju tokom svojih razgovora“.

Plahovite izjave Lukašenka koje često mediji pogrešno tumače, očigledno su samo deo njegovog karaktera, te oštre ocene raznih problema u relaciji Rusija-Belorusija su jednostavno sastavni deo tog savezništva, a najveći deo spekulacija o lošim odnosima Putina i Lukašenka su uglavnom igre zapadnih medijskih laboratorija.

(Pravda)

Share this post: