Mađarska raspoređuje 4.300 vojnika duž granice sa Srbijom!

Ilustracija

U mađarskom mestu Reske na granici sa Srbijom pojavio se veliki broj vojnika, javila je agencija RIA Novosti sa mesta događaja.

Nekoliko desetina vojnika sa automatima stoji u kordonu duž granice u tom mestu županije Congrad, gde reka izbeglica nastavlja da bez kontrole prelazi granicu, navodi ruska agencija. Nedaleko od njih su vozila.

Novi mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko najavio je u subotu da će tokom vikenda duž granice sa Srbijom biti raspoređeno 4.300 vojnika, koji će pomagati u podizanju ograde na granici i pomagati policijskim snagama u sprovođenju strožih mera zaštite granice od priliva izbeglica, koje stupaju na snagu 15. septembra.

Foto: AP/Tanjug

Upitan za mogućnost da vojska upotrebi oružje, ako vlada sprovede planove da proglasi kriznu situaciju, Šimičko je odgovorio da je to samo opcija, ukoliko budu morali da se zaštite životi vojnika ili policajaca, prenela je agencija MTI.

U izveštaju RIA Novosti podseća da će u noći na 15. septembar u Mađarskoj stupiti na snagu paket zakona o izbeglicama i granici, usvojen prošle nedelje, po kojima će nelegalni prelazak granice biti krivično delo, kažnjivo zatvorom ili deportovanjem.

Krivično delo biće i oštećenje pogranične ograde prilikom pokušaja prolaska preko nje, a pooštravaju se i kazne za krijumčare ljudi.

Ruska agencija izveštava, pozivajući se na policiju, da su izbeglice koje nastavljaju da pristižu preko Srbije na granicu sa Mađarskom, tokom noći na nekoliko mesta napravili rupe na ogradi, plašeći se zatvaranja granice.

Foto: Tanjug/AP

Svi koji su uhvaćeni na granici upućeni su na privremene policijske punktove, a izbeglice su policajcima rekle da probijaju ogradu – bez obzira što je u Reskeu slobodan prelazak granice, iz bojazni da će ona od 15. septembra biti zatvorena.

Do tada, navodi RIA Novosti, izbeglice prelaze granicu kod Reskea praktično nekontrolisano – uz pretpostavku da treba odmah da se upute na policijske punktove radi registracije i predaje zahteva za azil, mada veliki deo u stvarnosti taj postupak ne pokreće, plašeći se da će ostati u Mađarskoj.

Pritom, za sada nije jasno šta će biti sa nekoliko hiljada izbeglica koje sada idu preko Grčke, Makedonije i Srbije ka mađarskoj granici, a koji ne uspeju da je predju do 15. septembra.

Prema navodima očevidaca, Grčka – na čija ostrva stižu sve izbeglice iz Turske, nastavlja nekontrolisano da ih pušta preko njene teritorije.

Pored toga, nije jasno da li će Mađarska imati snage da kontroliše pritisak izbeglica.

Sada njenu granicu čuva policija, a graničari su odavno ukinuti.

Od početka 2015. na teritoriju Evropske unije pristiglo je oko 500.000 migranata i svaki dan stižu nove hiljade a Evropska komisija je saopštila da je ovo najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata, podseća ruska agencija.

(Tanjug, foto: Tanjug/AP)

Share this post: