MAKEDONIJA NA PUTU DA NESTANE: Albanci postavljaju Zaeva za premijera Makedonije!

Lideri SDSM-a Zoran Zaev i albanske partije DUI Ali Ahmeti razgovarali su o mogućnosti formiranja koalicione vlade i istakli da su prevazišli pojedine razlike o albanskom jeziku.

„Želja DUI-a i SDSM-a je da se pronađu zakonska rešenja o upotrebi jezika koja su u okvirima Ustava.

To znači da nećemo dozvoliti ništa izvan Ustava“, rekao je Zaev nakon sastanka koji je sinoć imao sa Ahmetijem i dodao da se se ovo pitanje može rešiti u narednih šest meseci u okviru javne debate.

SDSM je u decembru na izborima dobila 49 poslaničkih mesta, dok je VMRO-DPMNE dobio 51, tako da bi sa 10 poslaničkih mesta koje je osvojio DUI i još jednom albanskom partijom poput Saveza Albanaca, socijaldemokrate bi mogle da sakupe 61 poslaničko mesto neophodno za formiranje vlade.

Ahmeti je nakon sastanka izjavio da ne postoje veće razlike između DUI i SDSM i da će nastaviti da traži rešenje koje bi bilo u najboljem interesu građana.

On je rekao da su tokom razgovora analizirana brojna pitanja, razlike koje postoje među njima, u odnosu na Ustav kao i politička situacija u zemlji i dodao da će DUI analizirati predloge.

Ahmeti je rekao da još nije bilo razgovora o eventualnom formiranju koalicije.

SDSM i DUI pregovaraju o formiranju parlamentarne većine nakon što je propao pokušaj VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog da sa tom albanskom partijom formira vladu.

(Tanjug)

Share this post: