MASOVNA PREVARA POTROŠAČA: Umesto kafe, pijemo grašak, žir, kukuruz, soju i ječam!

Ilustracija

Najnovije istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS) pokazalo je da se prava kafa nalazi tek u svakoj četvrtoj kesici koju kupujemo dok se u ostalim uz zrna ovog napitka nalaze i grašak, žir, kukuruz, soja i ječam, piše Informer.

– Na ambalaži je kafa predstavljena kao čista, bez dodataka, a ispitivanjem smo utvrdili da to nije tačno. U stvari, u nju su dodati soja, ječam, kukuruz, žir ili industrijski grašak – naveli su u CEPS.

Problem je što proizvođači na pakovanju ne naznače da ima surogata i ne stave u kom procentu.

– U Srbiji ima više od 200 trgovinskih marki kafe, a 90 odsto  njih nema pravilnu deklaraciju. To znači da nema spiska sastojaka, njihove količine, uslova čuvanja, nije naznačena serija, ne piše ništa o alergenima i slično – kaže Ružica Madžarević iz Centra potrošača Srbije.

Stručnjaci smatraju da je ubacivanje surogata sve je više praksa malih proizvođača kafe jer na taj način proizvedu veće količine ovog napitka i posao im se više isplati.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da se tako obmanjuju kupci.

– Mislimo da kupujemo kafu, a u stvari kupujemo grašak ili ječam! Ako ima surogata u kafi, to onda mora da stoji i na deklaraciji.

Kazne zbog nepravilne deklaracije, a samim tim i obmane kupaca kreću se od 300.000 do dva miliona dinara – kaže Papović.

(Telegraf.rs, foto: pixabay)

Share this post: