Merkel: Konferencija o zapadnom Balkanu za obeležavanje godišnjice Prvog i Drugog svetskog rata

angela-merkel

Merkel je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

Merkelova je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regiona.

Nemačka kancelarka je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima nemačke vlade kako na odgovarajući način da obeleži stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, ali i godišnjica početka Drugog svetskog rata i završetka Hladnog rata. 

„Činjenica da su svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sedeli zajedno je dokaz toga da se poslednjih godina puno napredovalo u regionu, a EK i članice EU žele dalje da pomažu“, poručila je ona.

Merkelova je istakla da je planiranje konferencije počelo i pre nego što se moglo naslućivati delovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uverenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

„Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti“.

Ona je ukazala da je namera da se započne „niz konferencija“, i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sede zajedno za jednim stolom.

„Želimo da pokrenemo jedan proces“, istakla je nemačka kancelarka dodajući da je dogovoren niz konferencija na naredne četiri godine.

Merkelova je objasnila da se radi o rešenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom, posle izbora, izazov formiranja vlade, te da očekuje da će po oba pitanja biti daljeg napretka.

Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro proveriti da li se nešto pomaklo, ponoviši da posle izbora u Bosni predstoji pitanje formiranja vlade, da je Nemačka spremna da podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još nerešenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

„Ukazali smo na napredak i po pitanju toga sa da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte“, rekla je Merkelova.

Takođe je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

Predsedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regiona zahvalio se Merkelovoj na organizovanju istorijskog trenutka koji je ujedinio „sve u ime bolje budućnosti“.

On se zahvalio austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu na spremnosti da organizuje nastavak Konferencije iduće godine, što, kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

„Ovo je bio važan trenutak za zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju on podvlači ulogu Evrope kada je reč o miru i prosperitetu“, naveo je Rama.

Rama je istakao da je zemljama regiona EU ne samo uspeh, već inspiracija i nada u bolju budućnost, te da je već kroz korake preduzete na putu ka statusu kandidata svaka zemlja učinila važne stvari za građane.

Sve zemlje su se, prema njegovim rečima, opredelile za nastavak puta reformi kako bi jednog dana postale deo evropske porodice, dodajući da je put dug, ali i da treba imati u vidu činjenicu da je ovo prva godina u istoriji regiona bez sukoba niti u jednoj državi ovog dela Evrope.

Istovremeno je naglasio da je uveren da je ovaj region važan Evropi kako geopolitički, tako i geoprivredno.

(Tanjug)

Share this post: