Merkel „objasnila“ Mustafi: Kosovo mora da ispuni tri osnovna zahteva

angela-merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Beograd i Prištinu da postignu kompromis istakavši da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje EU.

„Vreme je da se postigne kompromis“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu.

Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora

Ona je dodala da dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

„Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa njihovim približavanjem Evropskoj uniji“, poručila je nemačka kancelarka.

Tri zahteva Merkelove za Kosovo

Kako je prenela prištinska Koha Ditore, Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtevi za azil, a kosovski premijer, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo reči „o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU“.

„Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima“, rekao je Mustafa.

Koha navodi i da je nemačka kancelarka Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni.

Merkelova je, piše prištinski dnevnik, rekla i da je Nemačka podržava i Beograd i Prištinu i da je jako zainteresovana za postizanje fer sporazuma dve strane za šta su, kako se navodi, neophodni kompromisi.

(Tanjug)

Share this post: