MESIĆ: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!

stjepan mesic hrvatska

Ratne sjekire bit će zakopane onoga trenutka kada se svi, i mi u Hrvatskoj i vi u Srbiji, suočimo s istinom o prošlosti, u prvome redu svojoj, ali ne i samo svojoj.

To je osnovni preduvjet da se prestanu širiti predrasude prema „onim drugima“, da se prestane širiti legenda o stoljetnom neprijateljstvu, što je notorna laž, da se prekine s netolerancijom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Ja sam pokušao utrti put prema takvome razvoju.

Počeo jesam, ali oni iza mene nisu nastavili, konstatovao je Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, i čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije, u intervjuu za Nedeljnik u kojem je otvoreno pričao o poslednjim prepucavanjima Beograda i Zagreba, ustaštvu u Hrvatskoj, slučajevima Barešić, Stepinac i Glavaš, te o svom povratku u politiku.

– Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi, poručio je u razgovoru bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić.

Nedeljnik je ovog, sada već osamdesetjednogodišnjaka, pronašao u Zagrebu. Nije mu, očigledno, dosadila politika, jer se ponovo vraća u njenu arenu iz koje se izmakao nakon odlaska s Pantovčaka.

Želi, kako kaže, da pomogne da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast.

Ni Mesiću, izgleda, ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a. I bio je u ovom razgovoru, čini se, i više nego brutalan prema zagovornicima te ideologije.

– Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje.
S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal.
Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati.
Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi – rekao je Mesić.

O čarkama i prozivkama srpskih i hrvatskih političara u poslednje vreme, Mesić je rekao:

– Prepucavanje je apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani.

Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu „domaće potrebe“, tj. da su njihove izjave namijenjene unutarnjopolitičkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne.

A na pitanje da li je to „nova faza rata“, odgovorio je:
– Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba!

On je na pitanje da li je na delu „tuđmanizacija Hrvatske“, odgovorio:

– Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako.

Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je – uvrijeme sukoba s Miloševićem – postojala određena doza koketiranja s ustaštvom, kao s „malo pretjeranim“ hrvatstvom.

No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom.

Mesić je u razgovoru ocenio i da Vatikan zbog osetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca. Komentarišući aktuelne političare u Srbiji rekao je:

– Ne odričem nikome ni pravo ni mogućnost da promijeni mišljenje, da shvati kako je bio na pogrešnoj poziciji i da krene drugačijim putem. U kojoj mjeri to vrijedi za gospodu Vučića, Dačića i Nikolića, bolje će procijeniti građani Srbije nego ja.

Što se tiče Šešelja, on je izgubljen slučaj i na njega ne treba trošiti riječi.

(Nedeljnik.rs)

Share this post: