METEO ALARM: Srbiji prete ogromne vrućine, ali to nije najgore…

Ilustracija

Jedan od najpoznatijih svetskih meteoroloških servisa, Accuweather, izdao je sezonsku prognozu za leto, prema kojoj bi nas mogla pogoditi suša tokom leta.

Ova stanica prognozira da će ovo biti jedno od najtoplijih leta na Balkanu u poslednjih nekoliko godina. Oni navode da bi u drugom delu leta suša mogla da pogodi Srbiju i Rumuniji.

U prilog ovoj prognozi govori i činjenica o globalnom porastu temperature za 1,5 stepen koji je već doneo zabrinjavajuće promene.

Samo u Srbiji su sve prisutnije poplave, klizišta, toplotni talasi, šumski požari, suše. Ista situacija je i u Evropi.

– Ako znate šta je donelo ovo povećanje temperature, onda možete da zamislite šta će doneti rast od četiri ili pet stepeni, sve ovo samo još ekstremnije – rekao je za „Blic“ Goran Pejanović, pomoćnik direktora Nacionalnog sektora za klimatske promene RHMZ.

Ovakve mračne prognoze čekaju nas ukoliko ne dođe do realizacije sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na svetskom nivou.

Prema prognozi Republičko hidrometeorološkog zavoda Srbije jun će biti topao i malo suvlji dok nas u julu očekuju uglavnom topli dani. Julska količina padavina biće manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka.

I avgustovski dani biće topli, količina padavina biće malo manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka.

Nakon prosečno toplog i prosečno suvog septembra, očekuje nasmiholjsko leto u oktobru.

Tokom oktobra očekuju se topli i suvi dani.

(24Sata.rs)

Share this post: