MIKI MANOJLOVIĆ: „Možda i budem ministar kulture“!

foto: beta

foto: beta

Nedelju dana nakon što je dobio nagradu za životno delo u Francuskoj, jedan od najvećih sprskih glumaca Miki Manojlović na festivalu LIFFE u Leskovcu, gde je ranije već počastvovan priznanjem za izuzetan doprinos srpskom filmu, promovisao je svoju knjigu „A ko si ti?“

Kako kaže Manojlović, reč je o nizu neredigovanih članaka koje je pisao za neke medije.

„To ide po datumima i tako vi stičete jednu sliku vremena gde se govori o mnogim stvarima. Naziv sam dao „A ko si ti?“, ne iz razloga što sam ja važan, nego što, kad pročitaš knjigu, možda možeš da naslutiš kakav bi taj čovek mogao da bude. Veliki deo mene je tu, u toj knjizi, tu je ono što mislim“, ističe Manojlović.

Ovaj glumac tvrdi da je razočaran stanjem u kulturi i da se u poslednjih 15 godina tu ništa nije promenilo.

„Najtragičnije za mene, najsmešnije i najapsurdnije je zapravo što od petooktobarskih promena, pa dok ja nisam otišao iz zemlje 2011. godine, ništa nije urađeno za ono što svuda u svetu smatraju strateškim blagom, a to je kultura. Tu nema zezanja. To je kao voda. To se ne da i o tome se vodi veoma računa“, kategoričan je ovaj glumac.

On nije želeo da odgovori na pitanje kako bi on „raspolagao tim strateškim blagom“.

„Šta bi bilo kad bi bilo… Ja ne mogu da budem ambasador u Francuskoj i ministar kulture u isto vreme. Ne znači da jednog dana neću biti ministar kulture“, kaže Manojlović.

Filmski reditelji na LIFEE-u, koji se održava u Leskovcu već devet godina, pokušavaju da naprave jedan zajednički dokument kako bi ujedinili filmsko tržište bivše Jugoslavije, a slavni glumac im poručuje „da se ostave ćorava posla“.

„Nije svuda u regionu situacija ista što se filma tiče. Nije ista situacija u Hrvatskoj, u Bosni i u Srbiji. Ne možemo se meriti. Dokle god ne budemo stvorili regulative i okolnosti da domaći film zapravo ima stabilnu bazu za stvaranje, ne možemo da razovaramo o tome.

Ovakva dešavanja mogu samo da obogate kulturu i da skrenu pažnju odgovornim u državi da naprave ono što je najvažnije, a to je ozbiljna razlika i procena koji su i kakvi festivali Srbiji potrebni i važni. Da oni koji nemaju nikakvu vrednost ne dobijaju ista sredstva kao ovaj festival recimo“, kaže Manojlović.

Njegova predstava „Romeo i Julija“, koju je radio u koprodukciji sa albanskim teatrom, uzburkala je ceo region, a on smatra da ona nije promenila svest naroda, iako mu je to bio cilj.

„To je naša nerealna slika. Ona je uspela da promeni svest gledalaca samo dok je trajala. Ona je zapravo bila pokazna vežba – da Srbi i Albanci mogu nešto zajedno da urade“, zaključuje poznati glumac.

(JUZNEVESTI.COM)

Share this post: