Milanović najveći „luzer“ izbora u Hrvatskoj, Pupovac izdominirao!

zoran milanovic hrvatska premijer

Deset najvažnijih stvari koje treba da znate o izborima u Hrvatskoj.

1. Milorad Pupovac je „izdominirao“ na izborima za srpske predstavnike u hrvatskom parlamentu, osvojivši preko 80 odsto glasova izašlih pripadnika srpske nacionaln manjine koji su odlučili da glasaju na posebnoj manjinskoj listi.

Inače, uglavnom mali procenat glasača se odlučuje da glasa za manjinske liste. I druga dva mandata pripala su stranci Milorada Pupovca.

Prema prvim procenama HDZ će, ako se dogovori sa „Mostom“, moći da sastavi vladu uz podršku manjina. Dakle, najednostavnija kombinatorika je HDZ+Most+Pupovac. Nije mnogo trebalo da se čuje komentar: „Beograd će nam sastavljati Vladu“.

2. Zoran Milanović je definitivno izgubio izbore. To je bilo jasno već prema prvim izlaznim anketama koje su govorile da SDP ima samo jedan mandat prednosti u odnosu na HDZ.

I to bi bilo dovoljno da se Milanović proglasi gubitnikom, iz više razloga. Ne samo da je HDZ pre samo nekoliko meseci bila olupina od stranke, sa drugom promenom vođstva u samo godinu dana i istraživanjima javnog mnjenja po kojima bi jedva nategli 20 odsto glasova.

Uz to, Milanović je HDZ-u preoteo koalicionog partnera HSS. I na kraju, razlika je je sedam mandata za HDZ.

Zapaljiva retorika Zorana Milanovića, očigledno, nije dala rezultat. Da ne bude zabune, ne radi se o tome da je Milanović pao zbog retorike prema Beogradu, već je takav nastup imao prema svima.

Ako je Milanović najveći gubitnik ovih izbora, najveći dobitnik je srpska javnost. Za nas je najveća pobeda što su izbori gotovi. Da li će sada prestati da se igraju rata?

3. Most kao „treći put“ uspeo je da sačuva 12 do 13 mandata. Na prošlim izborima su osvojili 19, ali su već u prvbim mesecima izgubili 7 poslanika koji su prebegli u druge stranke. Takoreći, uspeli da sačuvaju svoje, i opet će moći da ucenjuju.

Most nije mnogo pominjao Srbe i Srbiju. Ali teško je verovati da će biti most povezivanja.

4. Prema nekim tezama „Most“ će gurati dve velike stranke na veliku koaliciju – Božo Petrov, lider „Mosta“, rekao je da ima daje pet dana – verujući da će se veliki tako „olupati“.

Poruku Zorana Milanovića da je Hrvatskoj neophodna stabilna vlada, mnogi su protumačili kao poziv HDZ-u za veliku koaliciju. Andrej Plenković, lider HDZ-a, na to se samo osmehnuo.

Milanović je u svom govoru zaboravio da čestita pobedniku.

5. Istinski najveći pobednik ovih izbora je „Živi zid“. Nedefinisana antisistemski pokret koji je na ovim izborima okupio udruženja koja čuvaju interese zaduženih u „švajcarcima“ – Udruga Franak – i razne aktivističke organizacije uspela je da osvoji sedam mandata. Ako ništa drugo, biće ih više u parlamentu.

„Živi zid“ je odmah rekao da neće ulaziti u koalicije.

6. Branimir Glavaš, kad već nije u zatvoru, dospeo je u parlament. Ipak, njegova slavonska stranka se nadala da će imati tri mandata. A osvojili su jedan, s mogućnošću još jednog u zaostavnom vremenu. Inače, njegovu stranku formalno vodi čovek koji se zove Dragan Vulin.

Mršavo za Glavaša. Ali, za njega je ionako svaki dan na slobodi nagrada. A u parlamentu čista premija.

7. Ovi izbori su pokazali i da je Hrvatska krajenje podeljena. I „svetonazorski“ i geografski. Istok zemlje je glasao za desničare. Sever, Istra, Kvarner i okolina zagreba za levicu.

8. Ako ste pratili rezultate, možda vas je začudilo što se među imenima stranaka često provlačio Bandić Milan. Tako, prezime, pa ime.

To je zato što je čovek, stanoviti zagrebački gradonačelnik kog je obrnuta politička evolucija od potencijalno mdoernog političara pretvorila u hercegovačkog gulanfera koji je jednom nogom u zatvoru, posle odluke da se uključi u nacionalnu politiku registrovao stranku pod svojim imenom. Stranka Milan Bandic 365. I na ovim, i na prethodnim izborima osvojili su dva mandata.

9. Ćiro Blažević je bio Bandićev kandidat za takozvanu 11. izbornu jedinicu. Tu se tri mandata raspoređuju po glasovima državljana Hrvatske s prebivališptem u inostrnastvu. Suštinski, to su mandati koje biraju Hrvati iz nepostojeće Herceg-Bosne.

Ćiro je svojom popularnošću mogao da uruši utvrđeni koncept po kom HDZ računa na sva tri mandata, i da im otkine makar jedan.

Ćiro je doživeo debakl, dobio je jedva par stotina glasova. To je međutim uspeo general Željko Glasnović, koji je do nedavno bio u HDZ-u.

10. A Stipe? Stjepan Mesić se nesupešno vratio u politiku. Na preferencijalnim glasovima – hrvatski izborni sistem je nešto složeniji nego naš, glasači ne biraju samo stranku nego i poslanike unutar liste – nije dobio dovoljno kako bi ušao u parlament.

Hteo je da pomogne SDP-u i Milanoviću.

Njegov posao je gotov, Milanović više (politički) ne postoji.

Share this post: