Ministar Vujović: Struja poskupljuje od 1. aprila za 0,5 dinara po kilovatu

Poskupljenje

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se akcize na struju neće iskazivati procentualno, već će iznositi 0,5 dinara po kilovat-satu, od 1. aprila ove godine.

On je u intervjuu za dnevni list „Politika“ od nedelje kazao i da je vest o poskupljenju struje tek nedavno javno potvrđena jer Vlada nije htela da objavljuje program dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom dok Bord direktora MMF-a ne usvoji i objavi taj program.

„O tome se priča već duže vreme, ali nismo želeli da ljude opterećujemo pre objave. U medijima je situacija takva da bi vest o poskupljenju mogla da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari da smo, posle dva nauspešna pokušaja, dobili podršku MMF“, kazao je Vujović.

On je kazao da će, ako akcize budu uvedene na sva bezalkoholna pića, sem vode, iznositi dinar ili dva po litru i da je više „cilj da se prate tokovi robe nego direktno povećanje prihoda“, jer su, kako je naveo, bezalkoholna pića najveći izvor sive ekonomije u kafićima.

Vujović je dodao da je sa MMF-om dogovoreno da se zaposlenost u javnom sektoru smanji pet odsto kroz prirodni odliv i otpuštanja.

Upitan zašto je negirao otpuštanja kao deo dogovora, Vujović je kazao da je on tvrdio da je cilj programa efikasnija država, a ne otpuštanja.

Ministar je naveo da će deo novca od prodaje imovine biti korišćen za vraćanje najskupljih kredita.

„Ako od prodaje ‘Telekoma’ dobijemo dve milijarde, otprilike polovina će biti potrošena na vraćanje dugova, a druga polovina na završavanje prioritetnih projekata s visokim prinosima“, kazao je Vujović.

Ministar je dodao da je bez reformi Srbija mogla da nastavi još dve ili tri godine, ali bi tada došli do kraja i da bi morali da prihvatimo mnogo veće smanjenje rashoda.

(Beta)

Share this post: