„MIROTVORAC“: Tači posle otimanja Kosova, rata i terorizma, poziva na mir u regionu

hasim-taci02

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Sarajevu da je vreme za izgradnju poverenja među narodima Zapadnog Balkana, jer su pomirenje, poverenje, integracija i saradnja budućnost regiona.

Kako je saopštio njegov kabinet, Tači je na plenarnoj sednici samita Procesa „Brdo-Brioni“ u Sarajevu kazao da se samit održava u „značajnom trenutku za region“, pošto je komunikacija među državama i narodima realnost i da treba da se naprave i ostali neophodni koraci.

– Vreme je za novi korak, korak izgradnje poverenja među narodima našeg regiona – rekao je Tači.
Prema njegovi rečima, značaj samita je u tome što je on platforma na „kojoj obećavamo da ćemo sarađivati jedni sa drugima, da ćemo se iskreno oslanjati jedni na druge, ali i na ceo region u izgradnji bolje budućnosti za sve“.

– Pomirenje, poverenje, prijateljstvo, saradnja, integracija. Ovo je budućnost regiona – rekao je Tači. Samit je završen Zajedničkom deklaracijom, kojom šefovi država regiona obećavaju dijalog, razumevanje i poverenje.

U toj deklaraciji akcenat je na posvećenosti saradnji u prevazilaženju izazova koji prete regionu i u izbegavanju neprijateljstva iz prošlog veka, za jednakost i razvoj zarad međusobnog podržavanja u integracijama.

Na samitu su učestvovali i predsednici Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, kao i članovi bosanskog Predsedništva.

Samit Procesa „Brdo-Brioni“ je inicijativa predsednika Slovenije i Hrvatske, kao dve zemlje članice Evropske unije, koja teži jačanju regionalne saradnje i političkog dijaloga regiona Balkana i EU.

(Beta)

Share this post: