Moskva odlučna: Zapad napolje

Rusija, Moskva, Kremlj

Moskvu će posle mnogo godina ponovo osvetljavati svetiljke domaće proizvodnje, jer firma Lisma iz Saranska namerava da preotme tržište od zapadnih konkurenata.

Njihove lampe se sada koriste za osvetljavanje Kremlja i Hrama Hrista Spasitelja, prenosi Tas.

„Već smo počeli isporuku naših modernizovanih lampi za ulično osvetljenje prestonice. Sledi priprema za tender i čim bude objavljen, konkurisaćemo“, rekao je agenciji Tas načelnik odeljenja prodaje Lisme, Dmitrij Tumakov.

Prema njegovim rečima, početkom godine je pokrenuta serijska proizvodnja modernizovane natrijumske lampe za ulično osvetljenje autoputeva. Ona ima poboljšane karakteristike koje su iste kao kod uvoznih lampi iste klase, među kojima su nemački Osram, holandski Filips i američki Dženeral ilektrik (General Electric).

Konkretno, 15 do 20 odsto je povećan protok svetla, a prosečan životni vek iznosi 40.000 do 48.000 sati.

„Tržište je pozitivno reagovalo na novi proizvod domaće industrije. Povećavamo proizvodnju i očekujemo da osvojimo tržište, pogotovo što u trenutnoj situaciji uvozni proizvodi imaju veće cene. Zatvorili smo proizvodni ciklus i praktično nemamo uvoznih komponenti“, precizirao je Tumakov.

Lisma već realizuje probne isporuke u druge gradove Rusije – Vladimir, Njižnij Novgorod, Toljati, Tver…

Tumakov je naglasio da je firma dobila sertifikat o usaglašenosti proizvoda sa evropskim standardima, koji mu daje pravo da ih izvozi u zemlje Evropske unije.

Prema njegovim rečima, saranske lampe već rade u probnom režimu u Pragu.

Lisma u Rusiji pokriva 30 odsto tržišta, sa godišnjom proizvodnjom od 180 miliona sijalica 300 različitih vidova. Među korisnicima njihovih proizvoda su i kompanije Nornikl, Rosnjeft, Rusal, podseća Tas.

(Tanjug)

Share this post: