Najezda: Poskok umalo presudio Draganu Todoroviću

Ilustracija

Najviše stradaju poljoprivrednici, izletnici, berači pečurki, šumari, planinari… Ubijanje zmija zabranjeno je zakonom, a kazne su od 14.000 do 100.000 dinara.

Šef Odeljenja infektologije Opšte bolnice u Ćupriji dr Dragana Todorović Ilić izjavila je da je na području Pomoravskog okruga, u poslednja dva meseca bilo sedam ujeda zmija.

Među onima koje su ujele zmije bio je pacijent iz sela Bigrenice kod Ćuprije, koji je došao sa teškom kliničkom slikom, i zbog teškog opšteg stanja, morali smo da ga smestimo u šok sobu. Njega je ujeo poskok, objasnila je Todorović – Ilić.

Na sreću, posle primljene terapije i antiviperinum seruma (protivzmijski serum), njegovo stanje se stabilizovalo i vraćen je na odeljenje iz šok sobe i na bolničkom lečenju je ostao sedam dana, dodala je ona.

Istraživanje

 

Ostali pacijenti koje su ujele zmije bili su sa lakšom kliničkom slikom a nekima nismo ni davali antiviperinum, dodala je Todorović – Ilić.

Ona je napomenula da Opšta bolnica u Ćupriji ima dovoljno protivzmijskog seruma „a čim dođemo u situaciju da ostanemo na dve-tri ampule, trebujemo nove i dobijamo ih bez problema“.

Blaga zima i toplo vreme u ovom delu Srbije izmamili su zmije iz skrovišta, pa se često mogu videti i na gradskim ulicama a najviše stradaju poljoprivrednici, izletnici, berači pečurki, šumari,  planinari, ističu veterinari u Jagodini.

Zmije ne napadaju, napominju oni, i podsećaju da je ubijanje zmija u Srbiji zakonom zabranjeno, a kazne su od 14.000 do 100.000 dinara.

(Kurir)

Share this post: