Najimućnija familija na svetu ima čak 14 milijardera

bogatas-600x337

Kompanija „Kargil“ važi za najveću privatnu korporaciju u Sjedinjenim Državama. Ovaj gigant iz Minesote bavi se agrikulturom, a zapošljava čak 143 hiljade radnika u 67 država.

U 2013. godini, godišnji prihod „Kargila“ iznosio je vrtoglavih 134 milijarde dolara. Da, dobro ste pročitali.

Baš zbog toga i ne čudi što su Kargilovi jedna veoma, veoma bogata porodica. Čak 14 članova na svom bankovnom računu ima više od milijardu dolara, što ih čini najimućnijom familijom na svetu. Na „Forbsovoj“ listi zauzimaju prvo mesto.

Kako bismo dočarali koliko novca imaju Kargilovi, uporedili smo ih sa pojedinim državama. Ova porodica ima više milijardera nego Švedska i Izrael.

„Mekdonalds“ kupuje jaja i meso od „Kargila“. Šta god da Amerikanci u toku dana pojedu: čokoladicu, perece, supu iz konzerve, sladoled, jogurt, žvakaću gumu, pivo…velika je šansa da taj proizvod ima veze sa kompanijom „Kargil“.

Sve je počelo 1865. godine, kada je Vilijam V. Kargil započeo posao na granici Ajove, odmah po završetku Građanskog rata. Danas, 150 godina kasnije, porodica Kargil i dalje poseduje 88 odsto ovog agrikulturnog konglomerata.

Uprkos ogromnom uspehu, porodica Kargil čuvena je po nenametljivosti i neobičnoj tajnovitosti.

„Kargilovi žive izuzetno povučenim životom, mahom na rančevima u Montani“, piše časopis „Forbs“.

(Blic)

Share this post: