NAJNOVIJA VEST: Hrvatska ponovo ucenjuje Srbiju, blokirala poglavlje 26, Vučić bojkotuje! -Dačić: Sitna je to stvar!

fото: Fоnет

fото: Fоnет

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Vučić najavljuje da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU ukoliko se blokada ne povuče.

Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje.

Premijer Vučić otputovao je u Brisel i ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj medjuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja.

U petak na zatvorenom sastanku radne grupe Veća za EU za proširenje nije postignut potreban konsenzus.

Hrvatska nije jedina koja ima dodatna pitanja i dileme oko otvaranja tog poglavlja, zeleno svetlo nije dalo još nekoliko država, a za Hrvatsku je, kako piše “Večernji list”, sporno je li Srbija spremna garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Zasad je konsenzus svih 28 država članica EU postignut oko otvaranja poglavlja broj 5 o javnim nabavkama, a članice su i nadomak konsenzusa oko poglavlja broj 25 o nauci i istraživanju, koje ima šanse da bude otvoreno u utorak.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić hrvatsku blokadu poglavlja 26 prokomentarisao je rečima: „Sitna je to stvar“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je hrvatska blokada otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU sitna stvar.

Kako kaže, to pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

„Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga? Sitna je to stvar“, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

„Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje“, rekao je Dačić.

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Vučić najavljuje da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU ukoliko se blokada ne povuče.

(TANJUG)

Share this post: