NAJNOVIJA VEST: Katalonija proglasila nezavisnost, Madrid pokreće član 155!

Obraćanje

foto: EPA

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije. Španski Senat odobrio mere direktne kontrole nad Katalonijom.

Poslanici katalonskog parlamenta o tome su odlučili na tajnom glasanju, koje su bojkotovali poslanici opozicije. Španski senat odobrio vlastima u Madridu da direktno upravljaju Katalonijom.

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Raprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati, na kojoj su se postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti.

Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona.

Španski Senat jutros je započeo sednicu o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti.

Senat je glasao o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji bi doveo do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva. 

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu, navodi Rojters.

Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja. 

AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora „o jednakosti“ sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući „nezavisnost“ na katalonskom.

Agencije prenose da hiljade pristalica nezavisnosti u Barseloni kliču i plešu nakon proglašenja rezultata glasanja u katalonskom parlamentu, nakon što su proces glasanja i prebrojavanje glasova pratili uživo na velikim ekranima.

Predsednik Katalonije Karles Pućdemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.

(B92)

Share this post: