NAJNOVIJI IZVEŠTAJ PENTAGONA ZVUČI ISTOVREMENO KAO UPOZORENJE I KAO KAPITULACIJA: Rusija i Kina nadmašiće vojnu i ekonomsku moć SAD!

Kina balističke rakete

Kina balističke rakete

Za samo 20 godina SAD i druge zapadne sile otkriće da je vrlo teško, ako ne i nemoguće, oblikovati svetski poredak onako kako su to činile od završetka Hladnog rata.

„Rusija će modernizovati svoje kopnene, vazdušne i pomorske snage interkontinentalne nuklearne kapacitete“, predviđaju u Pentagonu.

Počeće da sprovode i operacije obeshrabrivanja napada na svoje snage, poput „nuklearnih vežbi, letova bombardera i strateškog vazdušnog izviđanja na teritoriju SAD“

Američko ministarstvo obrane iznelo je tmurna predviđanja za budućnost globalne dominacije SAD.

Rusija i Kina bi do 2035. godine u nekim područjima mogle dostići ili čak nadmašiti američku vojnu i ekonomsku moć.

Za samo 20 godina SAD i druge zapadne sile otkriće da je vrlo teško, ako ne i nemoguće, oblikovati svetski poredak onako kako su to činile od završetka Hladnog rata.

Pentagonov istraživački sektor, DTIC, predviđa da će američki konkurenti iskoristiti nestabilnu situaciju u svetu, i pokušati izazvati trenutno jedinu supersilu, prenosi Index.hr.

„Pojaviće se države s ekonomskim i vojnim sposobnostima te političkom voljom da podstaknu promene na račun drugih“, navodi istraživanje. „Rastuće sile, poput Kine, Rusije, Indije, Brazila ili Irana izražavaju nezadovoljstvo svojim ulogama i autoritetom u trenutnom međunarodnom političkom poretku.“

„Rusija će modernizovati svoje kopnene, vazdušne i pomorske snage interkontinentalne nuklearne kapacitete“, predviđaju u Pentagonu. Počeće da sprovode i operacije obeshrabrivanja napada na svoje snage, poput „nuklearnih vežbi, letova bombardera i strateškog vazdušnog izviđanja na teritoriju SAD.“

Kinu, Rusiju, Indiju i druge nazivaju „revizionističkim državama“ koje će promovisati alternativne međunarodne organizacije. Smanjivanje resursa kojima Zapada raspolaže takođe će oslabiti globalni uticaj SAD.

„Šangajska organizacija za saradnju ili Evroazijska ekonomska zajednica danas se čine beznačajnima, ali mogle bi dobiti na važnosti kada se Kina, Rusija, Indija i drugi ovim multinacionalnim organizacijama posluže kako bi pravila međunarodne politike okrenule u svoju korist. Demografski i fiskalni pritisci će i dalje biti izazov za kapacitete i sposobnosti NATO pakta“, upozorava Pentagon.

„Percepcija smanjene američke prisutnosti mogla bi neke partnere i saveznike u Aziji podstaći da samostalno modernizuju vojne snage, ili potraže alternativne saveze i partnerstva.“

Premda se ističe kako se još nije pojavila strana sila ili savez koji mogu otvoreno ugroziti američku dominaciju, SAD bi mogle otkriti da se konkurenti brže vojno i ekonomski razvijaju.

Određen broj država razviće vojne sposobnosti kojima će se na lokalnom novou moći suprotstaviti Americi i njenim saveznicima, a na tehnološku nadmoć Zapada odgovoriće asimetričnim, nekonvencionalnim i hibridnim ratom.

U zakljucku izveštaja DTIC navodi kako nije jasno mogu li SAD na nove izazove dogovoriti sredstvima koja su im trenutno na raspolaganju. Preporučuje se i da pod određenim okolnostima pristup rešavanju globalnih sigurnosnih problema bude „upravljanje“, umesto „skupih napora da ih se potpuno reši.“

(Nedeljnik)

Share this post: