Najveća noćna mora SAD jeste pitanje, koliko dugo Rusija može da ratuje!

Savremena ruska vojska ne oslanja se na broj vojnika već na taktičke prijeme i visoke tehnologije, navodi se u istraživanju američkog analitičkog centra „Rand“.

Stručnjaci navode da nema razloga da se smatra da Rusija želi oružani konflikt velikih razmera, glavni zadatak ruske vojske je zaštita sopstvene teritorije, velikih gradova i industrijskih centara, piše „Nešenel interest“.

Reforme poslednjih godina su omogućile visoku borbenu gotovost većeg dela kopnenih snaga ruske vojske, smanjivši, pritom, njen broj. Rusija može brzo da prebaci jedinice železnicom, navodi se u istraživanju.

Ruska vojska će u slučaju konflikta posebno aktivno koristiti rakete različitog baziranja, kao i višecevne bacače koji su spremni da nanesu neočekivane udare zahvaljujući svojoj mobilnosti.

Ruska vojska ima i jedinice koje su se dobro pokazale, poput padobranaca.

Međutim, glavna „polisa osiguranja“ Moskve, navode eksperti centra „Rand“ jeste njen nuklearni arsenal.

Osim toga, eksperti smatraju da će eventualne manjkavosti u tradicionalnim metodama vođenja rata Rusija nadoknaditi netradicionalnim pristupima, među kojima su pomoć civilnog stanovništva i korišćenje snaga za specijalne namene, koje su se dobro pokazale u Siriji.

U isto vreme, pitanje realnog potencijala ruske vojske ostaje otvoreno, jer jedan broj jedinica koristi zastarelo oružje, zaključuju stručnjaci.

(Mediji)

Share this post: