Napad na rusku ambasadu u Siriji sa dve granate od strane pobunjenika

damask sirija ruska ambasada granatiranje pobunjenici teroristi

Dve granate koje su ispalili sirijski pobunjenici, pale su na teritoriju ruske ambasade u Siriji, ali niko nije povređen.

“Sirijski pobunjenici su granate ispalili na ambasadu u jutarnjim satima, kada se ispred okupilo oko 300 pristalica vlade predsednika Bašara Asada kako bi izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji“, rekao je prvi seketar ambasade Eldar Kurbanov

On je dodao da nema informacija o tome da li je otvarana vatra na demonstrante.

Svedoci su rekli za agenciju Rojters da su granate izgleda pale u zatvoreni park oko ambasade, ali da nisu pogodile zgrade. AFP je javio da su okupljeni mahali ruskim zastavama i nosili velike slike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Posmatrači Organizacije za ljudska prava rekli su da su projektili ispaljeni iz istočnog predgrađa, u kojem su utvrđenja islamističkih pobunjenika.

Ruska ambasada je bila i ranije napadana raketama. Jedan od napada bio je 21. septembra, devet dana pre početka ruskih vazdušnih udara u Siriji. U maju je jedna osoba preminula od granata koje su pale u blizini, a druge tri su ranjene u aprilu, kada su granate pale unutar komleksa ambasade.

Vođa sirijskog Nusra fronta povezanog sa Al-Kaidom, pozvao je pobunjenike da pojačaju napade na uporišta manjinske sekte Alavita predsednika Bašara al Asada.

(B92/Tanjug)

Share this post: