Nataši Kandić orden Prištine

Ne može se porediti Krim sa Kosovom

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga odlikovala je bivšu šeficu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić ordenom „Majke Tereze“ koja se dodeljuje za izuzetnost na polju humanitarne delatnosti. Orden je dodeljen povodom dana suvereniteta Prištine, a Kandićeva je jedan od 40 dobitnika.

Prištinski mediji koji su preneli ovu vest, podsećaju i da je Fond za humanitarno pravo nedavno optužio načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića za ratne zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Kandićeva očigledno važi za omiljenu ličnost iz Srbije među albanskim političarima, jer ju je nedavno gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari predložila za počasnog građanina tog grada.

U Udruženju Đakovčana nedavno su reagovali povodom te vesti i optužnice protiv osamnaestoro Đakovčana koje je raspisao Opštinski sud u Đakovici pitajući „da li to znači da je optužnice protiv naših Srba iz Đakovice pisalo opštinsko rukovodstvo u saradanji sa Kandićevom?“

– Osoba koja radi po osnovu projekata koji se finansiraju iz stranih izvora, ima obavezu da te projekte i opravda. Nataša Kandić radi projekte koji su jednosmerno usmereni protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i imaju cilj da ga što više ocrne i označe kao teroristički. Ti projekti imaju i odobrenje određenih međunarodnih faktora i faktora u Prištini, a njihov cilj nikada nije bio da se bave i obelodane srpske žrtve na KiM. Zato je logično da je Nataša Kandić dobila takvu nagradu. Zar je moguće da nijedan projekat niko nije finansirao sa strane, i nije tražio od Nataše Kandić da obelodani kršenje ljudskih prava na prostoru KiM, gde i posle 16 godina ljudi ne mogu da obiđu svoje kuće, svoja imanja, svoja groblja i svoje svetinje. Zato su i ogorčeni građani Kosova i Metohije – kažu u Udruženju Đakovčana.

Kandićeva ima čime da se pohvali i do sada je dobila nebrojeno nagrada. Ipak, kada se pogleda spisak na sajtu Fonda za humanitarno pravo, ispada da joj je najviše stiglo sa kosovskih adresa, a da joj je nagrada jedino izostala od vlasti u Beogradu.

Između ostalih, Kandićeva je dobitnica nagrada festivala „Dani Sarajeva“, proglašena je u Stokholmu braniteljkom građanskih prava godine u svetu, dobitnica je nagrade za mir koju je prvi put dodelio Kosovski institut za mir, u znak priznanja vrhunsku posvećenost i postignuća na polju ljudskih prava Civilno društvo Ferizaja dodelio joj je titulu: Zaštitnik slobode i doprinositelj miru.

Možda najprestižnije priznanje sa police Nataše Kandić je dobila 2006. godine, Orden Danice hrvatske sa likom Katarine Zrinske koju joj je dodelio Predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

(Vestionline)

Share this post: