NATO POSLAO SMRTONOSNU PORUKU ERDOGANU: Nećemo te podržati u ratu sa Rusijom

Udarna pesnica

NATO je upozorio Tursku da je neće podržati ukoliko se odluči na rat sa Rusijom.

Dok tenzije između ove dve države rastu, Turska je počela da šalje kopnene snage preko granice u Siriju s ciljem svrgavanja sirijskog predsednika Bašara el Asada, što je potez koji bi mogao da dovede do rata sa Rusijom, piše Webtribune.rs

„Oružane snage obe države se aktivno bore na tursko-sirijskoj granici na samo par kilometara jedni od drugih“, rekao je zvaničnik NATO-a za Der Spiegel.

Čini se da je agresija Ankare delimično zasnovana na pretpostavci da će NATO saveznici podržati Tursku. Prema Članu 5 NATO sporazuma, klauzula o kolektivnoj odbrani se poziva ukoliko bilo koja država članica bude napadnuta.

Međutim, evropski lideri su dali do znanja da ne žele da učestvuju u turskom ratu.

„NATO ne može da dozvoli da bude uvučen u vojni sukob sa Rusijom zbog tenzija između Rusije i Turske“, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga, Žan Aselborn.

On je povodom Člana 5 NATO sporazuma rekao da on važi samo u slučaju da država članica bude direktno i nedvosmisleno napadnuta.

Nemačka se slaže sa tim.

„Nećemo ulaziti u rat koji su započeli Turci“, rekao je nemački diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Vođstvo NATO-a je dalo slične komentare nakon što je Turska oborila ruski avion prošle godine.

„Moramo voditi računa da se takve situacije, incidenti i nesreće ne otrgnu kontroli“, rekao je svojevremeno generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg. „Mislim da sam jasno dao do znanja da pozivamo na mir i deeskalaciju. Trenutna situacija je veoma ozbiljna“.

Francuski predsednik Fransoa Oland je u petak naglasio da je neophodno sprečiti konflikt između Moskve i Ankare.

Dok Turska poziva na eskalaciju nasilja u Siriji, Rusija saziva sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi izrazila svoju zabrinutost povodom porasta tenzija.

„Situacija postaje sve napetija usled povećanih tenzija na sirijsko-turskoj granici i planova Turske da pošalje vojsku u severnu Siriju“, navodi se iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

(Webtribune.rs)

Share this post: