NATO U STRAHU: Ruski pukovi dobili super rakete koje su neuhvatlјive za postojeće sisteme PRO! (FOTO)

"Jars"

„Jars“

KOMANDANT Raketnih strateških snaga Rusije – general-pukovnik Sergej Karakajev – izjavio je da su njegove jedinice tokom ove godine dobile 23 nove – stacionarne i mobilne – lansirne rampe za raketne sisteme „Jars”.

Ovo je omogućilo da pet ruskih raketnih pukova dobije praktično potpuno novo naoružanje.

General Karakajev je posebno – i sa ponosom – ukazao da su rakete „Jars” u stanju da izbegavaju protivraketne sisteme kojima su opremlјeni američki i ostali natovski avioni:

„Rakete „Jars” imaju sposobnost protivraketnog manevra po trajektoriji. Odnosno: sposobnost izbegavanja PRO-presretača koje nose avioni.

Ovo povećava borbene mogućnosti naše udarne  grupacije da probija protivničke sisteme protivraketne odbrane.

Sve u svemu: povećaće potencijal naših strateških snaga u domenu nuklearnog obuzdavanja”.

„Jars” će zameniti ruske raketne sisteme „Topolј”, a Karakajev naglašava da su njegova lansiranja moguća i sa terena sa kojim su „Topolјi” mogli da uzleću samo posle specijalnih inženjerskih priprema.

Karakajev još dodaje: „Kvalitetno je pobolјšana i bojeva glava rakete. „Jars” je postao faktički neuhvatlјiv za postojeće protivničke protivraketne sisteme”.

Karakajev je otkrio da će teške ruske rakete R-36M2 „Vojvoda” ostati na „bojevom dežurstvu” do 2020-te godine.

Otada treba da ih zamenjuje nova teška interkontinentalna balistička raketa „Sarmat” koja će moći da nosi do deset tona nuklearnih bombi i lažnih meta.

(Agencije)

Share this post: