NATO u zajedničkoj vežbi, fasciniran vrhunskim pofesionalizmom srpske vojske!

Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam, izjavio je danas potpukovnik Benoa Estuar iz NATO-a posle vežbe ocenjivača NATO-a i Vojske Srbije na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca.

Kako se navodi u saopštenju NATO-a cilj vežbe je bio da se stekne uvid u nivo gotovosti i interoperabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO-a.

Više od 60 evaluatora iz različitih komandi NATO-a ocenjivali su gotovost i interoperabilnost više od 250 pripadnika Vojske Srbije.

Među deklarisanim srpskim snagama našle su se inženjerska i pešadijska četa, kao i vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane.

Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena iz Komande združenih snaga u Napulju.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno.

Srbija, kako je rečeno, koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

(Tanjug)

Share this post: