Naučnici u šoku: Otkrivena masivna crna rupa koja proždire svoju galaksiju ogromnom brzinom

Znanje nam je pogrešno?

Astronomi Američke svemirske agencije (NASA) pronašli su masivnu crnu rupu koja je počela da utiče na rast celokupne galaksije u kojoj se nalazi.

Nazvana CID-947, novootkrivena super crna rupa ima masu 7 milijardi sunaca, a za njeno otkriće zaslužne su NASA-ina opservatorija Čandra, opservatorija V.M. Kek na Havajima i letelica XMM-Newton Evropske svemirske agencije.

Naučnici sada dovode u pitanje postojeći model formiranja galaksija. Naime, prema astronomima, veličina svih dosadašnjih masivnih crnih rupa meri se milionima sunaca, a ovo je prvi slučaj u kojem je reč o milijardama.

crna rupa velika

Istraživački tim je saoštio da je crna rupa formirana u ranim stadijumima razvoja univerzuma, pre oko 11.7 milijardi godina, odnosno 2 milijarde godina nakon Velikog praska.

Veličina crne rupe u proseku iznosi 0.2 do 0.5 procenta ukupne mase galaksije u kojoj se nalazi, dok CID-947 čini čak 10 odsto mase svoje galaksije i ‘proždire’ je neverovatnom brzinom. Ovo saznanje potvrdilo je prethodne izveštaje da crne rupe u univerzumu rastu izuzetno brzo.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Science”.

(B92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: