Naučnici uhvatili „pentakvark“ česticu koja je sve vreme bežala

cern svajcarska

Naučnici su pomoću Velikog hadronskog sudarača (LHC) otkrili novu česticu – pentakvark – čije je postojanje tako dokazano nakon više od 50 godina od njene pojave u teoriji.

Pentakvark se prvi put spominje u odvojenim radovima dvojice fizičara, Marija Gela Mana i Džordža Cvajga iz šezdesetih godina prošlog veka.

Međutim, baš kao i čuveni Higsov bozon, naučnici nisu uspeli da „uhvate“ pentakvark sve do eksperimenta u Cernu pod nazivom „LHCb“.

U pitanju je „teoretska“ čestica, koja se sastoji od četiri kvarka i jednog antikvarka, antimaterijskog ekvivalenta kvarku.

Podaci će se uskoro pojaviti u relevantnim naučnim publikacijama, a BBC ističe da je nekoliko timova stručnjaka u 21. veku tvrdilo da je pronašlo ovu česticu, ali su njihovi nalazi obarani daljim eksperimentima.

„Pentakvark ima puno istorije, tako da smo bili veoma pažljivi kada smo sastavljali rad. Izgleda da je ta reč ‘pentakvark’ ukleta, jer je bilo toliko otkrića za koja su dalji nalazi pokazali da su samo fluktuacije, a ne pravi signali“, rekao je Patrik Kopenburg, koordinator za LHCb u Cernu.

Kako su objasnili naučnici, posmatrano je kako se subatomska čestica „lambda b“ raspada ili transformiše u tri čestice unutar LHCb, a analiza podataka je otkrila da međustanja ponekad imaju uticaj na stvaranje tri čestice.

Štit

„Ispitali smo sve mogućnosti takvih signala i zaključili da se mogu objasniti samo pentakvark stanjima“, rekao je fizičar Tomaš Skvarnicki sa Univerziteta u Sirakuzi.

Portparol projekta LHCb rekao je da „pentakvark nije obična nova čestica“.

„On predstavlja način da se grupišu kvarkovi na način koji nije viđen tokom pedeset godina eksperimentisanja. Proučavanje nejgovih osobina bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo kako je sačinjena materija“, rekao je portparol Gaj Vilkinson.

(B92)

Share this post: