Naučnici upravo obavestili javnost da su u Keopsovoj piramidi pronašli ŠUPLJINU dugačku 30 metara!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Mnogo vekova je prošlo od izgradnje Velike piramide u Gizi i sve to vreme ona je od nas krila veliku tajnu. Sve do danas.

Naučnici su upravo obavestili javnost da su u Keopsovoj piramidi pronašli ogromnu šupljinu, za koju se smatra da je igrala važnu ulogu u grobnici faraona.

Međunarodni tim istraživača uključen u projekat skeniranja piramida otkrio je skrivenu šupljinu početkom 2015. Isti istraživački tim ranije je primetio termalne anomalije u strukturi piramide. Sada su primenjene slične tehnike neinvazivnog mapiranja uz pomoć muona, nusprojekata kosmičkog zračenja, koje kamen tek delimično apsorbuje.

Ovaj metod, poznat kao muonska radiografija, funkcioniše kao rendgen i omogućava 3D uvid u prostor u piramidi.

Možda deluje kao naučna fantastika, ali je sličan metod decenijama primenljivan, s tim što su ovog puta instrumenti mnogo osetljiviji.

Utvrđeno je da se praznina nalazi tačno iznad Velike galerije, najveće odaje dosad otkrivene u piramidi. Procenjuje se da je šupljina dugačka barem 30 metara i da je u preseku slična dimenzijama Velike galerije.

Iako ne znamo čemu je služila, ovo otkriće pokazuje koliko fizika čestica može da nam pomogne u proučavanju arheološkog nasleđa„, napisali su autori novoobjavljenog rada.

Oni ne žele da spekulišu o njenom arhitektonskom i istorijskom značaju, ali se nadaju da će egiptolozi uz pomoć najnovijih podataka moći da daju objašnjenja.

Za početak, ne zna se da li je šupljina napravljena paralelno s tlom ili je napravljena pod uglom, slično kao Velika galerija.

Istraživači kažu da su u toku razna druga ispitivanja, a da će javnost uskoro biti obaveštena o najnovijim rezultatima.

„Kad poznajete piramidu i znate njena savršenstva, neobično je pomišljati da je ta šupljina slučajno tu“, napisali su oni.

Otkriće je objavljeno u časopisu „Nature“.

(B92.net, Sciencealert.com)

Share this post: