Nemačka vlada povukla je „ručnu“ u velikom biznisu sa Kinezima, strah je ipak jači!

berlin nemacka

Nemačka vlada povukla je odobrenje za kinesko preuzimanje tehnološkle kompanije Ajkstron.

Reč je o kompaniji koja je dobavljač industrije poluprovodnika a ova odluka je donesena usled rastućeg nezadovoljstva u zemlji zbog kineskih ulaganja u nemačka preduzeća.

Nemački Ajkstron je objavio da je Ministartsvo ekonomije opozvalo dozvolu izdatu prošlog meseca, koja je kineskoj kompaniji Grand Čip Investment (Chip) utrla put za realizaciju preuzimanja vrednog 670 miliona evra (730 miliona dolara), prenosi agencija Frans pres.

Ministarstvo će sada ponovno preispitati „protokole Grand Čip Investmenta u vezi sa ponudom za preuzimanje“, navodi Ajkstron.

Ovaj iznenadni potez dolazi u vreme rastuće zabrinutosti zbog niza kineskih akvizicija u Nemačkoj, što je navelo ministra ekonomije Zigmara Gabrijela da se u Briselu založi za zaštitu ključnih industrija u EU od stranih investitora.

Gabrijela je posebno uznemirilo kada je kineski gigant Midea u avgustu ove godine preuzeo vodeću nemačku firmu u sektoru robotike, Kuku, što je još više potpirilo strahovanja od odliva sofisticiranog intelektualnog vlasništva, tehnologije i nou-hau (know-how) u Kinu.

Portparolka u Ministarstvu ekonomije je potvrdila da je odobrenje za posao u vezi sa Ajkstronom povučeno radi provere, ali je odbila da „osvetli“ razloge za takav potez.

Ako rezultat provere bude negativan, dogovor bi teoretski mogao u celini da bude otkazan, rekla je ona novinarima u Berlinu.

Investitori u Frankfurtu nisu dobro reagovali na ovu vest, koju je analitičar Harald Šnicer iz DZ banke opisao kao „neprijatno iznenadjenje“, a akcije Ajkstrona su oko podneva pale za gotovo osam odsto, na 5,34 evra.

Gabrijel bi početkom novembra trebalo da putuje u Kinu i Hong Kong.

(TANJUG)

Share this post: