Nemci besni: Grci poručili da nikad neće vratiti dug, jer su bankrotirali

grcka protest

Nacionalna nemačka televizija ARD emitovala je dokumentarac u kojem grčki ministar finansija optužuje Evropsku uniju da je učinila zločin protiv čovečnosti kada je Atini dala najveći kredit u istoriji.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis opisao je svoju zemlju kao najkorumpiraniju na svetu i rekao je da su evropski lideri otpočetka znali da Atina nikada neće otplatiti svoje dugove, što je izazvalo burne reakcije nemačkih medija.

Dokumenatarac o dužničkoj krizi Grčke emitovan je na nemačkom kanalu ARD, isti dan kada su se ministri finansija EU sastali u Briselu kako bi razgovarali o daljoj novčanoj pomoći Atini u zamenu za sprovođenje reformi.

– Pametni ljudi u Briselu, Frankfurtu i Berlinu su znali još u maju 2010. godine da Grčka nikad neće vratiti svoje dugove. Postupili su kao da Grčka nije bankrotirala, kao da nije imala dovoljno likvidnih sredstava – rekao je Varufakis u dokumentarcu.

– U toj poziciji, da date državi koja je najviše bankrotirala najveći kredit u istoriji, bio je zločin protiv čovečnosti – preveli su nemački mediji reči grčkog ministra finansija.

Mediji kažu da je ova oštra kritika kako EU tretira Grčku klasična za Varufakisa, marksističkog ekonomistu, a ona je izazvala komešanje u Nemačkoj gde su političari i birači sve manje voljni da pozajmljuju novac Grčkoj.

– Grčka se ponaša kao da svako mora da igra uz njihovu muziku. Ovom ludilu se mora stati na put. Evropa ne sme da ispadne glupa – komentar je urednika lista “Bild”.

(Uk.reuters.com)

Share this post: