NEMCI IMAJU NOVO MOĆNO ORUŽJE: “Laserom ćemo obarati projektile!” (VIDEO)

foto ilustracija: darpa

foto ilustracija: darpa

Nemačka kompanija MBDA Deutschland predstavila je u Berlinu svoj novi laserski sistem predviđen za obranu od dronova i drugih letelica bez posade.

Reč je o oružju koje ima mogućnost okretanja za 360 stepeni i koje može da bude instalirano na različite platforme na zemlji ili moru.

Iako bi njegova osnovna funkcija trebalo da bude odbrana od dronova, nije isključena upotreba i protiv različitih projektila.

Direktor kompanije za sisteme budućnosti doktor Markus Martinšteter otkrio da stručnjaci rade na razvoju ovog sistema od 2007. godine.

“Ideja da se laseri koriste u vojne svrhe prilično je stara, ali je uglavnom bila koncentrisana na hemijske lasere koji su preveliki i neefikasni. Oko 2007. smo shvatili da novi vlaknasti laseri daju interesantne nivoe snage između 2 i 5 kW”, rekao je Martinšteter.

Osim snage, podjednako je važna i postojanost laserskog zraka koji će u konačnom presuditi da li laser može da postane efikasno oružje.

Ovaj novi sistem koristi tehniku ogledala kako bi skupio veće nivoe snage i usmerio laser koji će poremetiti elektro-optički sistem drona ili ga uništiti na mestu.

Sistem bi vrlo kratkom vremenskom periodu trebalo da locira, identifikuje, prati i uništi mete. Njegov domet bio bi između 3 i 5 kilometara.

Za razliku od prikazanog modela, kompanija u svojem sedištu na jugu Nemačke trenutno testira prototip jačine 40 kW.

(JUTARNJI.HR)

Share this post: