Nepogoda: Srbija u paklu za vikend

Solarne baklje

U Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, objavljen je crveni meteoalarm koji upozorava na vremenske prilike koje mogu naneti velike štete.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoke temperature u kom se navodi da se za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije očekuje veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 34°C do 38°C. Najtoplije biće u nedelju 19. jula sa maksimalnom temperaturom u većini mesta oko 39°C.

U Srbiji je još u sedam časova jutros najviša temperatura izmerena u Beogradu, 26 stepeni.

Živa u termometru dostigla je 36. podeok na Celzijusovoj skali u 14 sati u Velikom Gradištu i Loznici, a za sutra meteorolozi najavljuju još nekoliko stepeni višu temperaturu. Za vikend će na snazi biti crveni meteoalarm.

To praktično znači da treba očekivati paklene vrućine sa temperaturom oko 40 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature, upozoravaju hidrometeorolozi, šire opasnost od izbijanja požara.

Crveni meteoalarm, po pravilu, upozorava na vremenske prilike koje mogu naneti velike štete i biti opasne po život.

Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore saopštio je danas da je na snazi naradžasti meteoalarm, a od sutra, prema njihovoj prognozi, biće aktiviran crveni meteoalarm.

Sarajlije spas od vrućina nalaze na neuređenim kupališta Bentbaše i Miljacke, a u Republici Srpskoj ministar za rad i boračka-invalidska pitanja Milenko Savanović apelovao je da poslodavci, čiji radnici obavljaju poslove na otvorenom, preraspodele radno vreme i na taj način zaštite zdravlje i život radnika.

Napominjući da je u prvoj dekadi ovog meseca poslodavcima uputio sličan apel, Savanović je naveo da je, nažalost, bilo i onih koji se nisu pridržavali propisa i međunarodnog standarda ISO 7243 koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature.

„Jedna od mera ovog standarda jeste izbegavanje rada u najtoplijem delu dana“, istakao je Savanović.

Savanović je apelovao da poslodavci i za rad u zatvorenom obezbede rashlađivanje prostorija radi zaštite zdravlja radnika.

Steknite samopouzdanje

Iako su u večernjim satima mogući lokalni pljuskovi, na vidiku nema značajnijeg osveženja

I Hrvatska je ovih dana ušla u duži period izrazito vrućeg vremena kojem se, prema zasad raspoloživim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, ne nazire kraj, javili su hrvatski mediji.

Večeras se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, ali će temperature ostati visoke.

Za vikend se očekuje i dalje sunčano i vrelo, mestimično i izuzetno vruće.

Za petak i inače, crveni meteoaralm se odnosi na Istru, Kvarner i Dalmaciju, dok za ostala područja važi narandžasti.

“Vreme je izuzetno opasno. Izuzetno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnosću po život” , navodi se u upozorenju hrvatskog Meteoalarma i dodaje da građani treba da slede uputstva državnih organa i budu spremni i za vanredne mere.

Adekvatno ponašanje – ključ za preživljavanje vrućine

Kada i ako sledite savete Nade Macure o ishrani, oblačenju i izlaganju suncu – nema greške. Ovog vikenda je pravo vreme da se pridržavate tih saveta budući da nas očekuju paklene vrućine.

Temperatura od 40 stepeni znači i do 50 na asfaltu jer, kako meteorolozi kažu, ona se meri u hladu i na visini od dva metra.

Prognoza

Ono na šta još treba da obratite pažnju prilikom izlaganja suncu je UV zračenje koje može izazvati alergije u vidu svraba, osipa ili crvenila na koži.

Tako da ukoliko se zaputite na neko od kupališta, obavezno ponesite kremu sa zaštitnim faktorom, šešir i flašicu vode.

(Mondo/B92)

Share this post: