„Nije Tuđman bio dužan da brine o Srbima nego Milošević“

cedomir-jovanovic03

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je godišnjica „Oluje“ godišnjica tužnog epiloga neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska.

Kako navodi, godišnjica „Oluje“ obavezuje na razum i potpuno drugačiji politički kurs kojim se svi u regionu moramo kretati.

„Nije Tuđman taj koji je bio dužan da se stara o Srbima, nego Milošević i svi koji su uz njega gurnuli Srbe iz Hrvatske i Bosne u ratove devedesetih, da bi im potom nametali podobno rukovodstvo, uvodili sankcije ili ih u dogovoru sa Tuđmanom iselili sa prostora na kojima su živeli vekovima“, rekao je Jovanović Tanjugu u Busijama posle manifestacije obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe tokom „Oluje“.

Prema Jovanovićevim rečima, politika mora da čuva ljude, a ovde ih je previše često žrtvovala.

„Stradanje Srba, od Hrvatske preko Bosne, do Kosova, nije samo odgovornost onih sa kojima smo bili u sukobu, već i nas samih, koji smo po ko zna koji put potvrdili da nije daleko od istine uverenje da Srbima pored njih samih i ne trebaju neprijatelji“, kazao je on.

Jovanović je istakao da je bez sumnje za zločine u „Oluji“ odgovorna hrvatska država, ali je dodao da se isticanjem samo te činjenice ne sme amnestirati „ona srpska politika koja je odgovorna za manipulisanje nacionalizmom, ona srpska politika koja je zloupotrebila i hrvatske i bosanske i kosovske Srbe, kao i samu Srbiju, tako što ih je gurnula u ratove umesto da ih od njih zaštiti“.

„Postali smo osramoćen narod gubitnika, na rubu biološkog opstanka, neshvaćen od gotovo svih istorijskih saveznika, narod koji je na kraju završio u zbegu kakav savremena Evropa ne pamti“, upozorio je Jovanović.

U zemunskom naselju Busije održana je državna manifestacija u čast Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u srpskoj vladi.

Cilj „Oluje“ je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba, rekao je tokom obraćanja okupljenima patrijarh Irinej.

Lider Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na državnom obeležavanju stradanja u „Oluji“ da je srpski narod pobedio jer je preživeo.

„Pobedili smo zato što živimo, naša osveta je život. Naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir“, rekao je Dodik.

Share this post: