NIKOLIĆ U SANKT PETERBURGU: „Putin je veliki vizionar!“

Predsednik Srbije

foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas je u severnoj ruskoj prestonici – Sankt Peterburgu – otvorio počasni Generalni konzulat Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Za Počasnog generalnog konzula je imenovan Genadij Timčenko.

U pozdravnom govoru na svečanoj ceremoniji otvaranja kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i Ruske Federacije, predstavnici SPC i RPC i predstavnici diplomatskog kora, Nikolić je istakao da će Srbija večito biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i zaštiti naših nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

– Veliki vizionar, koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma, istakao je Nikolić.

On se posebno zahvalio i Genadiju Nikolaeviču Timčenku koji je „nesebično i posvećeno, s ljubavlju učinio sve da bismo danas svečano i ponosno predali ovo zdanje našim bratskim narodima“.

– Vaše ime nastavlja svetlu tradiciju srpsko-ruskih diplomatskih odnosa započetu davnih dana, još u ranom srednjem veku, i nastavljenih upravo ovde, u gradu retke lepote i velikog značja. Uveren sam da ćete časno i odgovorno zastupati interese naše otadžbine na dobrobit naših bratskih država i naroda, rekao je Nikolić.

Konzulat je, prema Nikolićevim rečima, upravo smešten u Sankt Peterburg jer je Srbija već od 1879. godine i u vreme carske Rusije, imala svoje stalno poslanstvo u tom gradu.

„Otvaranjem Konzulata, još jednom svedočimo smisao i značaj savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Učvršćujemo sjajnu istorijsku vertikalu duhovne i kulturne bliskosti koju kao nasleđe sinova iz iste porodice vekovima prenosimo sa generacije na generaciju. Svaka generacija je dužna da tom nasleđu doda nešto što je povesno slovo njenog doba.

Od danas, to dragoceno viševekovno zaveštanje postaje bogatije za ovo zdanje, ovu instituciju, rekao je Nikolić.

Okupljene je podsetio na slavne Srbe koji su naročito od 18. veka kao diplomate, oficiri ili profesori dali svoj doprinos slavi i snazi Ruske imperije: grofa Savu Vladislavića Raguzinskog, Mihajla Miloradovića gubernatora Sankt Peterburga, Teodora Jankovića Mirijevskog osnivača Ministarstva prosvete carske Rusije i Atanasija Stojkovića – člana Ruske akademije nauka i srpskog monaha Lazara Hilandarca koji je napravio sat na vratima Kremlja, čijim otkucajima svakog devetog maja počinje veličanstvena vojna parada na Crvenom trgu.

Nikolić je zato konzulatu poklonio portrete Vladisavića i Miloradoviča i gravuru na kojoj Lazar Srbin gradi Kremaljski sat.

Srpski predsednik je istakao da Srbija ne zaboravlja viševekovnu pomoć carske Rusije srpskim crkvama i manastirima i borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje, te da je iza nas niz zajedničkih istorijskih borbi srpskog i ruskog naroda kroz vekove.

„Mnogi i danas gledaju s podozrenjem na tu sasvim prirodnu bliskost i saradnju“, upozorio je Nikolić i ukazao da je na stogodišnjicu od početka Velikog rata, u centru Beograda postavljen spomenik jedinstvenom ruskom caru Nikolaju II Romanovom koji stao je uz Srbe u odsudnom trenutku 1914. godine

„Srbija je puna zajedničkih humki srpskih i ruskih vojnika koji su u oba svetska rata ginuli jedan pored drugog za slobodu“, istakao je Nikolić.

On je upozorio da iskušenja koja danas stoje pred nama „nisu manja od onih pred kojima su stajali naši preci“.

– Samo pitanje: kolika je cena slobode, ne postavljajte Srbima i Rusima. Mnogo života smo izgubili da bismo živeli slobodni i u miru, znamo njegovu istinsku vrednost i posvećeni smo njegovom očuvanju.

Iskreno verujemo da ovaj naš savremeni svet, prožet različitim vidovima integracija ali i sukoba, može da bude bezbedan samo uz uzajamno uvažavanje naroda i država. Uz poštovanje međunarodnog prava, meren jednakim aršinom za sve, poručio je na kraju Nikolić.

Potom je pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za konzularne poslove ambasador Dragan Momčilović, uručio Počasnom generalnom konzulu Genadiju Timčenku Patentno pismo kojim je postavljen na novi položaj.

Zahvaljujući na ukazanom poverenju i postavljenju na ovu visoku funkciju, Genadij Timčenko ukazao je na bogatu duhovno- kulturnu tradiciju srpsko-ruskih odnosa i ocenio da je upravo to kulturno i duhovno nasleđe onaj temelj koji leži u osnovi toplih odnosa Srbije i Ruske Federacije.

Timčenko je predsedniku Republike Srbije uručio prepise Vukanovog i Marijinog jevanđelja koji su od posebnog značaja za srpsko kulturno i duhovno nasleđe.

Današnjoj ceremoniji su između ostalih prisustvovali i direktor Gazproma Aleksaj Miler, generalni direktor Gazpromnjefti Aleksandar Djukov, Vladimir Jakunjin, vladika Moravički Antonije…

Početak rada Počasnog generalnog konzulata obeležilo je i potpisivanje tri sporazuma iz oblasti nauke i kulture.

Prvi Sporazum o saradnji između Naučno-istraživačkog instituta za dečju ortopediju „Turner“ i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu potpisali su član Ruske akademije nauka, profesor doktor Aleksej Georgijevič Baindurašvili i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Nebojša Lalić.

Drugi Sporazum o saradnji između Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu potpisali su direktor Aleksandar Ivanovič Visli i prof. dr Aleksandar Jerkov.

Treći Sporazum Aneksa o Saradnji između Ruskog državnog pedagoškog univerziteta „Aleksandar Hercen“ i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu potpisali su v.d. prvog prorektora prof. dr Dmitrij Bojkov i dekan prof. dr Ljiljana Marković.

U Počasnom konzulatu tvrde da su potpisani sporazumi samo početak njihovog rada i najavljuju da će intenzivno raditi na uspostavljanju i razvoju svestrane saradnje između Srbije i Ruske Federacije u svim oblastima života i rada.

Uz virtuozno izvođenje srpskih i ruskih pesama Državnog akademskog hora „Kapela Sankt Peterburga“, svečanost je zatvorena otvaranjem izložbe posvećene 140. godišnjici srpsko-turskog rata koju su zajednički priredili Istorijski muzej Srbije i Ambasada Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

O izložbi posvećenoj ovom ratu u kome je na čelu srpske vojske bio ruski general Mihail Černjajev, govorio je ministar za kulturu vlade Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

U svečanom delu programa rusku i srpsku narodnu i duhovnu muziku izvodio je poznati sanktpeterburški Akademski hor Kapela Sankt Peterburga.

(Agencije)

Share this post: