NIŠTA OD ELEKTORSKE BLOKADE: TRAMP ĆE VLADATI AMERIKOM SLEDEĆE ČETIRI GODINE!

Donald Trump, Melania Turmp, Mitch McConnell

Donald Trump, Melania Turmp, Mitch McConnell

Nema nikakvih izgleda da će Elektorski kolegijum Donaldu Trampu uskratiti funkciju predsednika SAD, navodi portal „Politiko“.

Među više od 160 republikanskih i demokratskih insajdera koji su anketirani prošle nedelje, samo jedan je smatrao mogućim da 37 ili više elektora Republikanske partije Trampu okrenu leđa ne glasajući za njega.

Danas će 538 elektora glasati u 50 američkih država, a ukoliko glasaju u skladu s rezultatima predsedničkih izbora u svojim pojedinačnim državama, Trampu će pripasti 306 izbornih glasova, dok bi 232 osvojila njegova demokratska protivnica Hilari Klinton.

„Nezadovoljstvo Trampom je dovoljno veliko da bi pojedini mogli da mu okrenu leđa, ali ja to ne smatram ozbiljnim. Glasači su rekli svoje i elektori će uglavnom poštovati njihove glasove“, kaže republikanac iz Ohaja, koji je, kao i svi insajderi, anonimno učestvovao u anketi.

Neimenovani republikanac iz Ajove uveren je da je čitava priča o „prevrtljivom“ Elektorskom kolegijumu „antitrampovska fantazija“.

„To znači da bi jedan ili dva elektora mogli da glasaju protiv Trampa, a za Hilari ili nekog drugog. Ma koliko da mi ne godi Tramp kao predsednik, bilo bi mi daleko neugodniji presedan divljeg Elektorskog kolegijuma koji baca pod noge istoriju dugu više od 200 godina i svojevoljno odlučuje da proglasi nevažećom volju glasača“, rekao je on.

Istovremeno, jedan republikanac iz Viskonsina navodi da su se na internetu pojavili video-snimci kojima se elektori Republikanske partije ubeđuju da se preispitaju pre nego što glasaju.

„Potpuna je besmislica verovati da će republikanski elektori uskratiti podršku novoizabranom predsedniku Trampu jer je nekolicina liberalnih aktera objavila smešnu reklamu u kojoj od njih traži da promene odluku. Prevaziđimo to“, istakao je on.

Elektori koji danas treba da zvanično izglasaju novog predsednika SAD tvrde da su primili gomile uznemirujućih telefonskih poziva i mejlova punih mržnje, a mnogi od njih su saopštili da su primali i pretnje smrću.

„Politiko“ piše da su oni do trenutka glasanja „pod opsadom“ i navodi da je 538 elektora, koji treba da potvrde rezultate predsedničkih izbora u SAD, bačeno u prvi plan nacionalne političke scene kao nikada do sada u američkoj istoriji.

TANJUG

Share this post: