Novi sistem obračuna cene registracije ipak neće biti prema vrednosti!

policija-sarajevo bih automobil

Iako su se mnogi vozači širom naše zemlje obradovali zbog najavljenih promena u načinu registrovanja vozila i obračunu poreza na isti, iz Ministarstva finansija su se oglasili nadlažni i preneli da je ministar pogrešno shvaćen.

Naime, naš ministar finansija, Dušan Vujović je na konferenciji Američke privredne komore istakao da je potrebno uvesti promene u sadašnji sistem registrovanja vozila i obračuna poreza rekavši da je zastareo i nerelevantan.

On je kao primer pravednijeg obračuna poreza naveo sistem po vrednosti, koji se koristi u drugim zemljama.

Nakon toga su mnogi mediji, uključujući i nas, preneli vest da ministar sprema primenu ove vrste oporezivanja vozila i u našoj zemlji.

Međutim, iz Ministarstva finansija su reagovali i demantovali to ističući da je to samo primer drugih zemalja koji, na našu žalost, neće biti primenjen kod nas.

Očigledno, iako dobar, sistem obračuna cene registracije, odnosno poreza prema vrednosti nije dovoljno dobar i superioran da bismo ga mi primenili u Srbiji, jer naši eksperti pripremaju neko „bolje“ rešenje.

Drugog rešenja i izmena će svakako biti, međutim, ona neće baš svakom „ići na ruku“.

Plan je da se sistem po kubikaži i dalje koristi, ali je predloženo da se umesto sadašnjih sedam kategorija oporezivanja, po zapremini motora, proširi na više opcija, najverovatnije 14.

Na taj način će registrovanje automobila iznad 2000 kubika biti zaista jeftinije nego što je sada.

Međutim, u zavisnosti od kategorije, odnosno opcione grupe u kojoj će se naći Vaše vozilo moguće je i povećanje cene registracije.

Da li će ovaj sistem na kraju, odnosno nakon primene, uticati pozitivno na građane naše zemlje i njihov budžet, ostaje samo da se nadamo.

(Halo oglasi)

Share this post: