Novinar došao iz srca Islamske države i objasnio kako ih poraziti

džihadisti libija teroristi otmica sirija

Prvi zapadni novinar koji je ušao na teritoriju samoproglašene Islamske države govorio je o tome šta Zapad treba da uradi da bi porazio džihadiste.

Jirgen Todenhofer je prethodno posetio i Mosul, grad u Iraku koji su džihadisti držali pod kontrolom, a u Siriji je stekao pravi uvid u način funkcionisanja terorističke organizacije koja je odgovorna za širenje haosa i nasilja kako na Bliskom istoku, tako i u Evropi.

“Kažu da oružje kupuju na crnim berzama… Rekli su mi da čak iako ne uspeju da zaplene oružje uvek mogu da ga kupe jer “sve ima svoju cenu“. Veći deo naoružanja dobijaju od Slobodne vojske Sirije.

Njih snabdevaju Amerikanci. Da bi naudio Islamskoj državi, Zapad mora da prekine kanale za dopremanje orućja i novca iz zalivskih zemalja.

Takođe, mora da se zatvori turska granica preko koje mnogi džihadisti stižu u Siriju. Tu granicu je veoma lako preći. Neophodna je inteligetna strategija za borbu protiv ID“, istakao je Todenhofer.

On je u Siriji proveo desetak dana, a posetu je ugovorio preko skajpa, kontaktirajući sa liderima Islamske države.

“Bilo je u njihovom interesu da ispune obećanja da ću se vratiti živ i vratio sam se živ. Proveo sam nekoliko dana sa njima, razgovarao sam sa njima, ne smeta im da ih mi nazivamo teroristima…

Ulice Rake su pune ljudi, život se odvija gotovo potpuno normalno, ali se to mora uzeti sa rezervom, džihadisti su ubili sve koji nisu suniti“, rekao je Todenhofer.

Ipak, on je naveo da je u nezvaničnoj prestonici Islamske države strah i dalje prisutan.

“Ako napravite grešku bićete ubijeni, čak i za korišćenje pilula za spavanje, to je zabranjeno… Ljudi znaju da su u opasnosti, ali običan čovek ne mari za to, njegov život ništa nije drugačiji od prethodnog, kada su na vlasti bili šiiti“, dodao je Todenhofer.

Kaže da na ulicama ima veoma malo žena, one koje se odluče za izlazak iz kuće su potpuno pokrivene, a ta obaveze se ne odnosi jedino na starije žene.

“Teroristi kažu za njih da nisu više lepe i da zbog toga mogu da pokažu svoja lica… Sretao sam strance, Ruse sa Kavkaza, Nemce, Francuze, Britance…

Rekli su mi da su u svojim zemljama bili građani drugog reda i da su došli u Islamsku državu kako bi učestvovali u poslednjoj borbi između dobra i zla“, naveo je Todenhofer.

Prema njegovim rečima, mladim muslimanima tek u Islamskoj državi neko govori da su važni, a za učešće u ratu ih bodre rečima da će biti zvezde i heroji i da će im taj status doneti kalašnjikovi i borba protiv Amerikanaca.

“Isprani su im mozgovi… To je učinjeno kombinacijom fanatizma i veoma lukavim vojnim vežbama koje sprovode nekadašnji generali vojske Sadama Huseina.

Oni misle da igraju veliku ulogu… Ipak, mnogi od njih su razočarani, nemaju živote kakve su imali, recimo u Nemačkoj, ponekad nemaju hrane ni vode, a moraju da ubijaju nedužne muslimane, iako im je rečeno da će napadati Amerikance i Britance“, ističe Todenhofer.

(B92)

Share this post: