Novinari Gardijana objavili principe upravljanja Islamskom državom

Abu Bakr Baghdadi vođa islamska država teroristi irak sirija

Dokument na 24 stane koji postavlja okvire Islamske države i jasno pokazuje želju njenih lidera da ona poprimi oblike državnosti otkrili su novinari „Gardijana“ i objavili njegove najzanimljivije delove.

Kako piše britanski list, dokument „Principi upravljanja Islamske države“ napisan je prošle godine i on pokazuje aspiracije ka državnosti ID, ali i to kako je ova teroristička organizacija uspela da se izdvoji i postane najbogatija džihadistička grupacija sa najvećim uticajem u poslednjih 50 godina.

ID želi da na teritoriji Sirije i Iraka uspostavi punu birokratiju, neophodne državne ograne, ministarstva finansija i spoljnih poslova, kao i da razvije ekonomski program o samoodrživosti.

„Zajedno sa brojnim drugim dokumentima do kojih je došao Gardijan, ovo opisuje sliku grupe koja, iako je zasnovana na principima brutalnog nasilja, takođe vodi računa o običnim stvarima, kao što su zdravstvo, obrazovanje, trgovina, komunikacije i tržište rada. Ukratko, uspostavlja državu“, navodi Gardijan i ističe da je „ID već sada mnogo više od zbira svojih boraca“.

Dokument daje okvire za formiranje ministarstava i vladinih tela koja bi se bavila obrazovanjem, prirodnim resurstima, privredom, spoljnim poslovima, odnosima sa javnošću i upravljanjem vojnim kampovima.

Navodi se da će ID formirati odvojene kampove za obuku veterana i novih regruta.

„Veterani će ići na dvonedeljne ‘kurseve obnove’ kako bi se upoznali sa najnovijim veštinama ratovanja, oružjem, vojnim planiranjem i vojnim tehnologijama“, navodi se u dokumentu.

Za organizaciju kampova i vojnih manevara predlaže se formiranje tela koje „je mnogo kompleksnije od onoga što je imala Al Kaida u Avganistanu kada je planirala napade na SAD 11. septembra“.

Takođe, dokument otkriva da je Islamska država oduvek planirala da obučava decu za ratovanje, što je potvrđeno u nedavnim propagandnim snimcima.

„Deca će biti obučavana da rukuju lakim naoružanjem, a istaknuti pojedinci će biti birani za različite bezbednosne zadatke, uključujući kontrolu punktova i patrole“, navodi se u dokumentu.

Državnost ID bi se, prema planovima vođa, ogledala i u ostvarivanju „jedinstvenog kulturnog obrasca“ u koji bi bili uključeni i stranci i domaći ljudi, a kao i u potrebi za samoodrživosti – odnosno osnivanju sopstvenih nezavisnih fabrika za lokalne vojske i proizvodnju hrane.

Penzionisani američki general Stenli Mekristal kaže da bi posebnu pažnju na ovaj dokument trebalo da obrate zapadni političari.

„Ako Zapad vidi ID kao skoro stereotipnu grupu psihopata i ubica, onda rizikujemo da ih dramatično potcenimo. Ovde vidimo fokus na obrazovanju (ranoj indoktrinaciji), shvatanje da je efikasno upravljanje veoma važno, mišljenja o upotrebi tehnologije da se kontrolišu informacije (propaganda) i želja da se uči na greškama ranijih organizacija“, rekao je on.

(B92)

Share this post: