OBAMA „CRVENOM LINIJOM“ OZBILJNO ZAPRETIO PUTINU ORUŽANIM SUKOBOM!

Vladimir Vladimirovič Putin

Vladimir Vladimirovič Putin

Odlazeći američki predsednik Barak Obama bio je neodlučan povodom kontaktiranja Vladimira Putina radi sprečavanja navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore, iako je najmanje jedan od visokih savetnika urgirao da to uradi.

Prema rečima američkih zvaničnika, predsednik nije želeo da pogorša već napetu situaciju.

Umesto toga, koristio se manje-više neodređenim jezikom kako bu upozorio ruskog predsednika o mogućim posledicama sajber napada.

Usledilo je curenje mejlova Demokratske stranke, posle čega je predsednik SAD odlučio da iskoristi čuveni „Crveni telefon“, odnosno direktnu liniju komunikacije sa ruskim predsednikom, koja više nije prava telefonska, već elektronska linija.

Obama je tada ponovio upozorenje, ali je ovog puta upotrebio frazu „oružani konflikt“.

„Međunarodno pravo, uključujći zakon o oružanim konfliktima, podrazumeva i akcije preduzete u sajber prostoru.

Rusiju smatramo podložnu tim standardima“.

Prema saznanjima CNBC-a, Obamina administracija nikada pre toga nije koristila „crvenu liniju“, što samo svedoči o tome koliko je situacija bila ozbiljna.

Obama je „crvenu liniju“ upotrebio 31. oktobra, a tek prošle sedmice je to saopštio javnosti i pohvalio se kako je uspešno preneo poruku ruskoj stani.

„Smatrao sam da najefikasniji način da sve osiguramo jeste da razgovaramo direktno i da mu (Putinu) kažem da prestane ili će biti ozbiljnih posledica“, rekao je Obama i dodao:

„U stvari, posle toga nismo primetili dalje mešanje u izborni proces.“

(Njuzvik)

Share this post: