OBAMA ZAPREPASTIO SVET, PRETNјA PUTINU: Izabraćemo način da završimo sa Rusima!

 putin obama keri lavrov oland merkel

Odlazeći američki predsednik Barak Obama danas je izjavio da se lično suočio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom povodom optužbi oko ruskih hakerskih napada kada su se sreli uoči izbora u SAD i rekao mu „da prekine“, obećavši odlučan odgovor.

Samo pet nedelјa pre nego što će napustiti Belu kuću, odlazeći predsednik je obećao da će uzvratiti Moskvi zbog sajber napada, za koje američke obaveštajne službe navode da su smišlјeni da pomognu republikancu Donaldu Trampu da porazi Hilari Klinton koja kritikuje Putina, prenosi AFP.

„Naš cilј je i dalјe da pošalјemo jasnu poruku Rusiji i drugima da nam to ne rade zbog onoga što mi možemo uraditi njima“, kazao je Obama na pres konferenciji na kraju godine tokom koje je do sada otišao najdalјe u pripisivanju direktne krivice Putinu za hakerskih napade.

Govoreći o konkretnim načinima na koje će biti odgovoreno na napade, Obama je kazao da će neki odgovori biti izneti u javnost, ali u drugim slučajevima „poruku će direktno primiti Rusi i ona neće biti obelodanjena“, navodi AFP.

“Mislim da nema nikakve sumnje u to da, kada bilo koja strana vlada pokušava da utiče na integritet naših izbora, moramo da preduzmemo akciju – i to ćemo i da uradimo na način i vreme kada mi izaberemo”, poručio je Obama.

Obama je upozorio da iako Rusija, prema njegovom mišlјenju, ostaje manje značajna svetska sila, ona je pokazala potencijal da ugrozi američke vrednosti.

„Oni su manja zemlјa, slabija zemlјa, ali mogu da utiču na nas ako izgubimo svest o tome ko smo.

Mogu da nas ugroze ako napustimo naše vrednosti“, dodao je Obama.

On je takođe izrazio zabrinutost što ankete pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina. „Ronald Regan bi se prevrnuo u grobu“, prokomentarisao je Obama.

Obama je danas održao poslednju konferenciju za novinare u Beloj kući, prenosi AFP.

(Tanjug)

Share this post: