Objavljen transkript razgovora iz aviona: Zabeležena užasna smrt 150 ljudi

Kopilot

Svetski mediji preplavljeni su detaljima o privatnom životu i zdravstvenim problemima Andreasa Lubica (28), kopilota koji je početkom nedelje namerno oborio nemački avion „erbas A320“ u Alpima.

Ipak, motivi njegovog čina i dalje nisu rasvetljeni. U međuvremenu je objavljen transkript razgovora iz kokpita koji svedoči o poslednjim trenucima putnika i posade.

Let na liniji Barselona-Diseldorf počeo je Zondhajmerovim izvinjenjem putnicima zbog kašnjenja od 26 minuta, uz obećanje da će sigurno stići na željenu destinaciju na vreme.

Kako pokazuje snimak iz kokpita, tokom narednih 20 minuta odvijala se sasvim uobičajena komunikacija između pilota i kopilota, a u jednom trenutku čuje se Andreas Lubic kako Zondhajmeru govori da „slobodno ide do toaleta ako želi, pošto nije stigao to da obavi u Barseloni“.

U 10 časova i 27 minuta, kada je avion dostigao visinu od 11.500 metara, kapetan leta je naložio Lubicu da pripremi „erbas“ za sletanje. Nakon obavljenih provera, Lubic ga obaveštava da je priprema gotova i ponavlja da „slobodno može do toaleta“.

Dva minuta kasnije čuje se Zondhajmer kako govori kopilotu da preuzme kontrole, a zatim i zvuk otvaranja i zatvaranja vrata. Letelica sa 150 ljudi počinje da ponire i oglašava se automatski alarm. Kontrolori leta pokušavaju da uspostave kontakt sa kokpitom, ali niko im ne odgovara.

Pilot koji se vratio iz toaleta očajnički lupa na vrata, dozivajući Lubica koji se zaključao. Na snimku se jasno čuje kako viče: „Otvaraj ta prokleta vrata!“, a u pozadini se čuju jezivi krici putnika.

U 10.35 udarci se nastavljaju ali zvuče drugačije, kao da su izvedeni uz pomoć oštrog predmeta, poput sekire. Avion se tada nalazio na visini od svega 2.100 metara.

Minut i po kasnije, neko govori: „Zemlja! Kreni gore! Kreni gore!“, a zatim se čuje samo disanje Andreasa Lubica, sve do kobnog udarca koji je nastupio u 10 časova i 40 minuta.

(Blic)

Share this post: