Od kada se meri temperatura, 2015. je po svemu sudeći najtoplija godina

zemlja-planeta

Nedelju dan pre početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promenama u Parizu, WMO (Međunarodna meteorološka organizacija) je objavila izveštaj o klimatskim promenama za tekuću 2015. godinu.

„Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše merenja. Takođe, to će biti godina sa najvišom temperaturom površine okeana.

Najverovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno loše vesti za planetu“, kazao je generalni sekretar WMO-a Mišel Žaro na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posledica efekta El Ninja i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO-a se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtopliji period na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promena.

„Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju.

Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije“, poručio je Žaro i dodao da se nastavak globalnog zagrevanja pod uticajem fenomena El Ninjo očekuje i sledeće godine.

(Klix.ba)

Share this post: