Odgovor Srbije: Prodaćemo „Trepču“

trepca

Ukoliko kosovske institucije ne odustanu od preuzimanja „Trepče“, Srbija će pokrenuti proces privatizacije tog kombinata, kaže Željko Sertić.

Ukoliko kosovske institucije ne budu povukle sporni Predlog zakona, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, Srbija će po svom zakonu pokrenuti proces privatizacije ovog kombinata, najavio je ministar privrede Željko Sertić.

„Mi smo sve odluke o privatizaciji preduzeća sa Kosova i Metohije povukli i odložili do daljnjeg, kako bismo nastavili Briselske razgovore, kako bismo na dobrim osnovama pričali o pitanju vlasništva“, rekao je Sertić za RTS i istakao da je bilo dogovoreno da se o tome pregovara na nekom drugom nivou, u nastavku razgovora.

„Ovo je grubo kršenje svih procedura i pravila“, rekao je Sertić, uoči sednice kosovskog parlamenta na kojoj će danas po hitnom postupku biti razmatran Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova.

On je upozorio da kršenje dogovora i pravila „može da napravi nesagledive posledice na odnose dve zajednice, a pre svega na ekonomski i svakodnevni život ljudi na severu Kosova“.

Sertić je podsetio da su, u procesu privatizacije preduzeća, za „Trepču“ već stigla četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, i to iz SAD, Kanade, Švajcarske i Mađarske, „zemalja gde se izuzetno poštuju vlasnički odnosi“, a da postoje i dve zainteresovane kompanije iz Srbije.

Ističući da nema dileme ko je vlasnik „Trepče“, Sertić je naveo da je oko 56 odsto kapitala u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, plus 22 odsto su različite kompanije iz Srbije, kao što su Goša, Dunav osiguranje, Jugobanka u stečaju, Beogradska banka u stečaju, Termoelektro…

„Samo u ta dva paketa imamo 75-76 odsto vlasništva“, izjavio je Sertić i precizirao da su „to dokazive stvari koje postoje u papirima“.

On je dodao da, pored toga, imamo 268 miliona evra prijavljenih potraživanja „i njih smo sa spiskovima i dokumentacijom predali pokrajinskim institucijama“.

Procena je, čak, da su potraživanja do 480 miliona evra, tako da bilo kakav jednostrani način razgovora o privatizaciji „Trepče“, dogovora o realizaciji poslovnih aktivnosti bez naše strane nije moguć, naglasio je Sertić i istakao da je odluka Prištine došla iznenada, bez ikakvih konsultacija sa našim predstavnicima na političkom ili tehničkom nivou i da se „nada razumu“ kao krajnjem rešenju.

Kosovska vlada usvojila je 14. januara Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku danas uvrsti u dnevni red zasedanja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rasprava u Skupštini Kosova o vlasničkoj strukturi Kombinata Trepča odložena od danas za sredu, 21. januar.Vučić je kazao da Vlada Srbije traži da se u pregovorima u Briselu otvore pregovori o imovini na KiM.

Radnici „Trepče“ sa severa Kosova odbacili su danas na protestima u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće i poručili da pitanje „Trepče“ treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.

(Tanjug)

Share this post: