Odležala 17 godina od doživotne robije zbog lažnog svedoka

amerika-sudnica-sudjenje02

Amerikanka koja je zbog lažnog svedočenja potkazivača osuđena na doživotni zatvor i 17 godina provela iza rešetaka, oslobođena je optužbi u okružnom sudu Los Anđelesa – uz aplauz prisutnih.

Sudija Mark Arnold je poništio prvobitnu presudu, poručivši Suzan Melen, majci troje dece koja je osuđena za ubistvo beskućnika, da više ne sme ni minut da provede u zatvoru.

Prema Arnoldovim rečima, pravosuđe je omanulo u slučaju Suzan Melen i njen advokat joj nije pružio adekvatno zastupanje pred sudom.

„Ne samo što verujem da gospođa Melen nije kriva već na osnovu onog što sam pročitao, verujem da je nevina. Iz tog razloga, verujem da je u ovom slučaju pravosuđe omanulo“, rekao je Arnold.

Slučaj Melenove je istraživala Deidre O’Konor, čija organizacija „Pitanja nevinosti“nastoji da oslobodi zatvora ljude koji su pogrešno osuđeni. O’Konorova je svojevremeno izjavila da je otkrila kako je Melenova osuđena samo na osnovu iskaza jedne ozloglašene lažljivice. Za ubistvo počinjeno 1997. godine, dobila je doživotnu zatvorsku kaznu bez prava pomilovanja.

Svedokinja koja je tvrdila kako je čula da Melenova priznaje ubistvo beskućnika je Džun Peti (June Patti), policijska potkazivačica koja je više puta lažno optuživala ljude, pokazuju dokumenta iz slučaja Melen.

Petijeva je preminula 2006. godine. Potom su uhapšena tri člana jedne bande povezana sa ubistvom beskućnika Ričarda Dalija koje je navodno počinila Melenova. Jedan od njih je na poligrafu priznao da je bio tu kad je Dali ubijen i da Melenova nije bila prisutna.

O’Konorova je takođe ukazala da je policijski detektiv koji je uhapsio Melenovu, odgovoran za slučaj iz 1994. godine u kojem su dva čoveka osuđena za zločine a potom oslobođena kada se pokazalo da nisu skrivili ono što im se stavljalo na teret.

I u slučaju ova dva čoveka – Redžija Kola i Obija Entonija – krunski dolaz bilo je lažno svedočenje potkazivača koji je bio svedok-saradnik da bi izbegao suđenje po drugim osnovama.

(Beta)

Share this post: