Oland udara nisko: Prepustio glasove u tri regije Sarkoziju

Pobeda na izborima

Prema prvim rezultatima anketiranja birača posle glasanja (egzit-pol), francuski Nacionalni front nije uspeo da u drugom krugu regionalnih izbora potuče kandidate partija Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Nacionalni front je posle prvog kruga bio prvi u šest od 13 francuskih regija, ali nije uspeo da održi konačnu pobedu ni u jednoj.

Najneizvesnije je bilo u tri regije u kojima je partija Marin Le Pen u prvom krugu osvojila najveći broj glasova. U suštini sve je rešeno pre samog glasanja jer su se vladajući krugovi ponovo uhvatili oprobane taktike: svi protiv jednoga.

Sasvim konkretno u pomenute tri regije je Olandova Socijalistička partija povukla svoje kandidate iz dalje borbe i pozvala pristalice (glasače) da podrže kandidate iz Sarkozijeve partije.

U regiji Nor-Pa-de-Kal/Pikardija – gde je u prvom krugu prilično ubedljivo prva bila Marin Le Pen – u drugom je zahvaljujući manevru socijalista pobedio Sarkozijev kandidat Ksavije Bertran, osvojivši 57,7 odsto glasova. Le Penova je dobila 42,3 odsto.

Isti trik je pomogao Sarkozijevom kandidatu da pobedi u regiji Provansa-Alpi-Azurna Obala. Sarkozijevac – gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi – osvojio je 53,5, a kandidat Nacionalnog fronta, Marešal Le Pen – 46,5 odsto glasova.

Gotovo isto se dogodilo i u regiji Šampanja-Ardeni, gde je Sarkozijevac Filip Rišer pobedio sa 46,4 odsto, dok je frontovac Florijan Filipo osvojio 36,9 odsto glasova.

Kako trenutno stvari stoje, Sarkozijeva partija pobeđuje u šest od 13 regija, a u pet će najverovatnije pobediti Olandovi socijalisti.

Potpuno je neizvesno u Normandiji i u prestoničkoj regiji Il-de-Frans.

(Fakti)

Share this post: