OPLENAC: Poslednji pozdrav knezu Aleksandru…

foto: tanjug

foto: tanjug

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu sahranjen je knez od Jugoslavije Aleksandar Karađorđević, sin Pavla i knjeginje Olge.

Posmrtni ostaci kneza Aleksandra u Beograd su preneti 18. maja, a protekla dva dana gradjani su odavali poslednju počast preminulom knezu u mauzoleju na Oplencu.

Knez je sahranjen u porodičnom mauzoleju u kojem počiva 25 članova porodice Karađordević.

Liturgiji i opelu su prisustvovali njegova supruga Barbara od Lihtejnštajna i sinovi, princ Aleksandar II Karađorđević i drugi članovi porodice, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Ljubiša Diković.

Uoči liturgije, vence, koje su nosili pripadnici Garde VS, na kovčeg prekriven državnom zastavom, položili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, princ Aleksandar i u ime Vlade Srbije savetnik premijera Vladimir Božović.

Preminuli knez Karađorđević, najstariji sin kneza Pavla i kneginje Olge, rođen je 13.avgusta 1942 u Vajtlodžu, u Velikoj Britaniji, a preminuo je 12. maja ove godine u Parizu.

Posle puča 27. marta 1941. sa porodicom je u Grčkoj, Egiptu i Keniji, kao osamnaestogodišnjak se dobrovoljno priključio RAF-u i učestvovao kao pilot u borbama tokom Drugog svetskog rata.

U biografiji, koju navodi njegov kabinet, piše da je u izgnanstvu bio do 2000. godine, kao i da je osuđivao bombardovanje SR Jugoslavije i odnos međunarodne zajednice prema srpskom narodu i tim povodom se obraćao Ujedinjenim nacijama i Evropsku uniji.

Pažnju srpske javnosti, kako se navodi u biografiji, posebno je privukao 1999. kada se izvinio srpskom narodu za učešće porodice Karađorđević u stvaranju Jugoslavije, smatrajući da je to bila tragična greška.

Nakon bogosluženja knez od Jugoslavije Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porti crkve na Oplencu, zadužbini dinastije Karađorđević.

(B92)

Share this post: