OVO JE MOLITVA ZA SRPSKU NOVU GODINU: Ako izgovorite ove reči bićete ZDRAVI i JAKI cele godine!

Ilustracija

Pravoslavni vernici i crkva danas obeležavaju dan Prepodobne Melanije Rimljanke. Večeras se dočekuje i Srpska Nova godina i Mali Božić.

Prepodobne Melanija Rimljanka je rođena u Rimu od vrlo bogatih roditelja. Oni su je prisilili da stupi u brak sa nekim znamenitim mladićem Apinijanom.

Rodila mu je dvoje dece, ali posle drugog porođaja se mnogo razbolela, i rekla mužu da će ozdraviti samo ako se on zakune pred Bogom, da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom.

Muž se zakleo, i Melanija od duhovne radosti i telesno ozdravi.

Oboje dece im je umrlo, pa su oni rasprodali svu svoju imovinu i podelili novac crkvama i manastirima.

Putovali su po mnogim zemljama i gradovima svuda čineći dobra dela od svog bogatstva.

Posetili su znamenite duhovnike u gornjem i donjem Misiru, i od njih se mnogo naučili i nadahnuli.

Za sve to vreme Melanija je strogo postila, molila se i čitala Sveto Pismo.

Danas važi za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Svako ko se nađe u nevolji bi na današnji dan ovu svetiteljku trebalo da zamoli za pomoć i milost sledećom molitvom:

„U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj“.

Umrla je u 57. godini, a iza sebe je ostavila dva manastira – muški i ženski, a u Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je posvećen njoj.

(agencije)

Share this post: