OVO MORATE PROČITATI: Poslednja propoved protestantskog nemačkog pastora iz 1945. o Srbima!

nadbiskup katolicka crkva hrvatska misa

Iz propovedi protestantskog pastora Fridriha Griznedorfa, održane maja 1945. godine u selu Everburg kod Osnabrika:

„Naša otadžbina je izgubila rat. Pobedili su Rusi, Amerikanci, Englezi. Možda su imali bolje oružje, više vojnika, bolje vođstvo. Ali, to je ustvari materijalna pobeda.

Tu pobedu su oni odneli. Ali ovde, među nama, ima jedan narod koji je izvojevao jednu drugu pobedu – pobedu duše, pobedu srca i poštenja, pobedu mira i hrišćanske ljubavi.

To su Srbi!

Mi smo ih samo donekle poznavali.

Ali smo isto tako znali šta smo činili u njihovoj otadžbini. Ubijali smo stotinu Srba koji su branili zemlju za jednog ubijenog našeg vojnika koji je inače pretstavljao vlast okupatora nasilnika.

Pa ne samo to da smo činili nego smo blagonaklono gledali kako su tamo pucali sa svih strana.

Znali smo da se ovde među nama nalazi 5000 Srba, koji su nekad predstavljali društvenu elitu u svojoj zemlji a sada su ličili na žive kosture, iznemogli i malaksali od gladi. Znali smo da kod Srba tinja verovanje: ko se ne osveti taj se ne posveti!

I mi smo se, zaista, plašili osvete tih srpskih mučenika. Bojali smo se da će oni po našoj kapitulaciji, raditi ono što smo mi sa njima radili.

Zamišljali smo rano tu tragediju i već videli našu decu kako plivaju kanalizacijom ili se peku u gradskoj pekari. Zamišljali smo ubijanje naših ljudi, silovanje, rušenje i razaranje naših domova.

Međutim kako je bilo?

Kad su pukle zarobljeničke žice i kad se 5000 živih kostura našlo slobodno u našoj sredini, ti kosturi su – milovali našu decu, davali im bombone!

Razgovarali su sa nama!

Srbi su dakle milovali decu onih koji su njihovu otadžbinu u crno zavili. Tek sada razumemo zašto je naš veliki pesnik Gete učio srpski jezik.

Sad tek shvatamo zašto je Bizmarku poslednja reč na samrtničkoj postelji bila – “Srbija!” Ta pobeda Srba je veća i uzvišenija od svake materijalne pobede!

Takvu pobedu, čini mi se, mogli su izvojevati i dobiti samo Srbi, odnegovani u njihovom svetosavskom duhu i junačkim epskim pesmama koje je naš Gete tako voleo.

Ova pobeda će vekovima živeti u dušama Nemaca, a toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali, želeo sam da posvetim svoju poslednju svešteničku besedu…“

( www.crkva-kassel.de)

Share this post: