Pamtite me kao čoveka koji je hteo da spase Siriju

basar asad

Sirijski predsednik Bašar al Asad kaže da je spreman da primeni prekid vatre, ali samo ukoliko pobunjenici to ne iskoriste za osvajanje teritorije.

Osim toga, on je u intervju za španski „El Pais“ rekao da za 10 godina želi da ga se ljudi sećaju kao čoveka koji je spasao Siriju.

Asad, čija je politička sudbina ključna za stanje u Siriji u kojoj je civilni rat ušao u šestu godinu, ostavio je otvoreno pitanje da li će i za tih 10 godina biti na mestu predsednika, piše „Gardijan“.

„Za 10 godina, ukoliko mogu da spasem Siriju kao predsednik – ali to ne znači da ću i dalje biti predsednik za 10 godina, samo pričam o svojoj viziji“, rekao je on.

Kako navodi, „ukoliko je Sirija bezbedna, a ja sam taj koji je spasao svoju zemlju, to je moj posao, to je moja dužnost“.

„Ukoliko sirijski narod želi da budem na moći, biću. Ukoliko me ne žele, ne mogu ništa. Mislim, u tom trenutku ne mogu da pomognem svojoj zemlji, moram odmah da odem“, ističe Asad.

Podsećamo, svetske sile dogovorile su se o prekidu vatre u Siriji, ali je se od tog trenutka borba intenzivirala. U intervjuu koji je dao 12. februara Asad je rekao da mu je cilj da njegove snage ponovo osvoje celu zemlju.

Sada, u intervjuu za „El Pais“, kaže da je spreman za prekid vatre, ali upozorava da „teroristi“ ne smeju to da iskoriste za osvajanje teritorija.

„Cilj je sprečiti druge zemlje, posebno Tursku, da šalje vojnika, terorista i naoružanja, kao i bilo kakve logističke podrške teroristima“, navodi on, koristeći za snage sirijske opozicije termin „terorista“.

Prema njegovim rečima, podrška Rusije i Irana je bila „esencijalna“ u poslednjih ofanzivama njegovih snaga.

„Definitivno nam je potrebna ta pomoć iz jednostavnog razloga: Više od 80 zemalja podržava teroriste na neki način“, kaže Asad.

To rade, kako navodi, „direktno novcem, logističkom podrškom, naoružanjem, vojnicima… Neke zemlje ih podržavaju politički na različitim međunarodnim forumima“.

(B92)

Share this post: