„Pao za slobodu“: Cipras ostavkom hladi uzavrele tenzije u Grčkoj

cipras1

Lider Sirize Aleksis Cipras nadao se da će mu odluka o raspuštanju vlade doneti smanjivanje tenzija u partiji, ali izgleda da situacija ne ide u tom smeru.

Analitičari ocenjuju da je on želeo da formira jedinstveniju Vladu sa jasnom podrškom birača, naročito posle održavanja referenduma o rešavanju ekonomske krize.

Prema određenim predviđanjima, Siriza, iako pobedi na narednim izborima, neće osvojiti dovoljno mesta da bi samostalno formirala vladu, razlog je jasan, grčka politička scena je podeljenija nego ikad, naročito posle odvajanja “levog krila“ Sirize.

Stratfor navodi da će odvojena frakcija odneti deo glasova, iako je Cipras i dalje najpopularniji političar u Grčkoj.

“Cipras nije imao mnogo izbora s obzirom na unutrašnje konflikte u Sirizi, a uprkos sporazumima sa kreditorima koji su postignuti poslednjih meseci, politička situacija je u Atini postala neodrživa. Siriza nikada nije rešila svoje konflikte. Pregovori sa kreditorima i prihvatanje mera štednje u zamenu za pomoć su samo pojačali neslaganja u partiji“, piše Stratfor.

Pred Ciprasom su dve mogućnosti, što brži izbori ili da sačeka oktobar, odnosno reviziju grčkog programa kreditora.

“Cipras se odlučio za prvu, računajući da je opozicija slaba i podeljena, kao i da pobunjena frakcija Sirize neće moći da se organizuje i stvori svoj program. Opozicija će pokušati da formira jedinstveni blok, ali ni tokom referenduma za ostanak u evrozoni nije uspela da formira savez“, piše Stratfor.

U međuvremenu, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos poverio je, kako procedura nalaze, mandat za formiranje nove vlade lideri konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Meimarakisu.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

(Tanjug/B92)

Share this post: