Patrijarh zove Srbe da se vrate na Kosmet

SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je danas sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima u toj pokrajini.

„Znamo da žive u teškim prilikama i okolnostima, gospod će im dati snagu da izdrže, a pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, svojim hramovima, grobljima i da čuvaju i sačuvaju ono što su primili od svojih predaka”, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je posle svete arhijerejske liturgije, povodom ktitorske slave manastira Visoki Dečani, istakao da je „svaka poruka slaba u odnosu na poruku te svetinje i svetog kralja Stefana Dečanskog”.

Obeležavanju ktitorske slave Svetog Stefana Dečanskog u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić.

Ktitorskoj slavi prisusvovlai su i predsednik Srpske liste Slavko Simić, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, predstavnici Kfora i drugi.

Svetoj liturgiji, pored brojnog monaštva, prisustvovalo je i više stotina vernika iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, kao i raseljeni Srbi iz Đakovice.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, episkopa timočkog Ilariona, episkopa zahumsko – hercegovačkog Gligorija, episkopa frankfurtskog i svenemačkog Sergija i sveštenstva SPC.

Manastir Visoki Dečani, jedan od četiri upisanih u Uneskovu listu svetske baštine, zadužbina je kralja Stefana trećeg Dečanskog i u manastiru počivaju njegove mošti.

Gradnja Visokih Dečana završena je 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine.

(Tanjug)

Share this post: